Hem  »  Under insats

Under insats

Så kan det kännas

Många anhöriga mår ganska bra under insatstiden även om det självklart kan finnas en del oro för de som är utomlands. Andra tycker att det är jättejobbigt. Precis som i livet så går måendet under insatsen i olika faser.

De som är kvar på hemmaplan kan i vissa fall känna sig ensamma. Plötsligt kommer de hem till ett tomt hus eller lägenhet. Som partner med barn kan det vara extra tungt då de blir själva med alla vardagssysslor som de annars delar med någon.

En del anhöriga beskriver att vissa dagar är värre än andra. En del uttrycker att högtider kan vara extra svåra då det påminner om att den ena parten saknas.

Tips & trix under uppdragstiden:

  • Se gärna över hemmet innan insatsen. Prata med vänner och familj och be dem erbjuda sin hjälp, till dem som är kvar på hemmaplan under insatsen.

  • Uppmärksamma varandra lite extra under storhelger eller andra dagar. Även för den som är borta kan högtider kännas jobbiga och hemlängtan kan vara stor.

  •  Ta del av varandras vardag, dela med er om hur ni har det och vad ni gör.

  • Ring! Ring varandra när ni själva vill, inte för att det är ett måste. Det är lätt att tolka in tonlägen och små nyanser i ett telefonsamtal, här bör ni vara extra ödmjuka gentemot varandra. Ha i åtanke att det är svårt att kommunicera via telefon. Avsluta gärna samtalen med något uppskattande, ge varandra pepp och energi. 

  • Ha viktiga telefonnummer lättillgängligt och samlade på ett och samma ställe (ex. Vakthavande Befäl, handläggare, stödorganisationer m.fl.).

  • Om möjlighet finns till Skype-samtal i insatsområdet, se över tekniken tillsammans och installera Skype innan avresan.

Artiklar som kan intressera dig:

Aktiviteter

Sommarutmaning 2024

Målet: 20 pass under semestern! Sportzonen utmanar dig att hålla igång träningen under semestern. Vilken aktivitet räknas? Genomför 20 st

Läs mer »

Närmast i evenemangskalendern:

Vårt stöd:

Stödtelefon

Mentorsstöd