image13

Tips & trix för vuxna

Det är olika hur vi upplever situationen kring en insats. Vissa tycker att det är lättare än andra. Här har vi samlat tips och trix för att underlätta vardagen för dig som är kvar på hemmaplan.

Skicka vykortshälsning över hela världen

Överraska med Postens tjänst: “Riktiga vykort”. Med några klick förvandlar du dina egna bilder till vykortsmotiv eller använd förvalda motiv – från din dator/mobil till mottagarens brevlåda. Det är enkelt: Välj bild, skriv hälsning, lägg till mottagare, betala och skicka – över hela världen. “Riktiga vykort” finns som app för iPhone/iPad och Android.

Skicka eget brev

Det är lika uppskattat för den hemmavarande som för den som är på utlandsuppdrag. En hälsning betyder så mycket för både barn och vuxna. Ett handskrivet brev eller kort – snigelpost kan faktiskt kännas lite extra speciellt att få.

Mejl

Mejla kan vara ett lättare sätt att kommunicera genom eftersom det ger er båda tid att tänka igenom era svar till varandra.

Telefonsamtal

Ring ett telefonsamtal när du kan – det betyder så mycket.

Vardagsfoto hemmavid och på insatsområdet

Skicka bilder på hur ni har det på respektive plats.

Var intresserad och bry er

Fråga varandra hur ni har det. Var intresserad av vad som händer på respektive plats, borta såväl som hemma. Ge varandra bekräftelse, visa att ni bryr er trots att ni är långt ifrån varandra. Fixa överraskningar till varandra. Till den som är hemma i Sverige, skicka blomsterbud eller ordna barnvakt för en kväll.

Visa omsorg

Tänk igenom om det är något speciellt din partner, ditt/dina barn eller dina föräldrar skulle uppskatta, och ta hjälp av andra som är på plats för att genomföra det.

Hemmahjältemedalj

Skicka Invidzonens Hemmahjältemedalj med ett handskrivet kort till de som är hemma. 

Överraska varandra

Fixa överraskningar till varandra. Det kan vara små presenter eller andra saker som gör tillvaron lite lättare eller roligare, oavsett om du är hemma i Sverige eller utomlands på uppdrag. T.ex. prenumerationer på tidningar eller matkasse, hjälp hemma – barnpassning, trädgårdshjälp, hemhjälp, städning.

Visa uppskattning under uppdragstiden

Under en utlandstjänst när det är svårt att ha daglig nära kontakt blir det där lilla extra så mycket viktigare. Tänk gärna på detta och ge varandra så mycket uppskattning som ni orkar. Saker som gör tillvaron lite lättare eller roligare: fotografier hemifrån, varma strumpor, tidningar, pocketbok, nallebjörn, smycke, godis, en speciell sten, teckningar, örngott med eget tryck.

Fler tips från anhöriga

  • Skicka med lyckoamuletter och små gosedjur.
  • Skicka med färdigskrivna brev att öppna vid olika tillfällen såsom x antal dagar kvar osv.
  • Gå Prep-kurs om möjlighet finns.
  • Räkna lördagar, 10 lördagar känns kortare än 10 veckor- Planera därefter in 10 roligheter.
  • Ta hjälp med vardagsgrejer: handla, barnvakt för att få träna/städa. Det hjälper.
  • Tillåt dig själv att känna!️
  • Använd tiden till att göra något som du längtat efter. tex gå en kurs eller skapa nya vanor.

Dela detta:

Relaterade artiklar: