image5

Tips & trix för barn

Det är olika hur vi upplever situationen kring en insats. Vissa tycker att det är lättare än andra. Här har vi samlat tips och trix för att underlätta vardagen för de minsta. 

Köp två klockor

På den ena sitter Sveriges flagga med Sverigetiden. På den andra klockan så sitter insatslandets flagga med sin tid. Hjälper barnet att förstå att nu kanske det är natt hos den som är iväg  när vi har dag osv.

Kommunicera med brev och paket

Skriv brev & skicka paket till utlandet.

Almanackan

Be barnet välja en almanacka. Klistra in bilder i almanackan för att hjälpa barnet med tidsperspektivet. Ex. en resväska när föräldern behöver börja packa, ett flygplan dagen då det är dags för avresa. Om föräldern har förmånen att komma hem på leave så klistra in bild på föräldern för dessa dagar. Sedan återigen resväskan och sedan planet.

Whiteboardtavlan

Skaffa en whiteboardtavla och sätt upp i ex. köket. Där kan ni skriva ned allt som ni ska berätta när ni hörs över telefonen. Det är ju så lätt att glömma bort då telefonsamtalet kan dröja

Gömma överraskningar

Hitta på något tillsammans som ni kan gömma i den iväg resande förälderns otaliga väskor. En teckning, ett brev, roligt kort m.m.

Jordgloben och kartboken

Titta på en jordglob var landet ligger, eller i en atlas. Här är Sverige och föräldern är…?

Lär er om landet

Köp en bok eller gå till bibblan och läs lite om landet. Hur ser människorna ut? Är det öken eller regnskog? Varmt eller kallt? Hur skiljer det sig från där vi bor?

Dagbok

Skriva dagbok med sitt barn. Kan inte barnet skriva så be det berätta och du skriver. Låt barnet välja en bok och klistra in bilder, berätta. Bara fantasin sätter gränsen.

Stenen

En sten i fickan eller hemma  som barnet och föräldern valt tillsammans vid något  tillfälle. Kan vara skönt att ha och tumma på, ibland kan det vara skönt att ingen ser.

Omtyckta kort eller brev

Skriv ut kort, brev som ni tycker om och sätt in och upp i en kort- eller fotohållare. Eller sätt in ett foto på bara barnet och föräldern i en ram ni gjort eller köpt.

Stenar

Plocka stenar tillsammans innan föräldern åker iväg. En sten för varje vecka. Lägg i glasskål så ser du hur antalet minskar.’

Gem i glasburkar

Räkna ner med gem till er anhörig kommer hem. Lägg så många gem i en stor glasskål som insatsens dagar motsvarar “Så många dagar till pappa kommer hem”. Lägg sen över ett gem varje dag i den andra glasskålen “Så många dagar har pappa varit borta”.

Måttbandet

Köp ett måttband och klipp av för varje dag som går.

Tidssnöre

Ta ett långt snöre sätt knutar/lappar på. På lapparna skriver ni tex julafton, era födelsedagar, bio etc. Sen klipper ni bort efter hand och när snöret är slut så kommer pappa hem.

Vitaminer

Vitamintabletter 2 per dag, “bara” ca 30 kvar.

Dela detta:

Relaterade artiklar: