Hem  »  Skriv dig till en bättre vardag

Skriv dig till en bättre vardag

Känslan av att vilja få balans i livet kan vara ett första steg till att nå dit. Att förstå sig själv och hur man hanterar toppar och dalar i kombination med att tydligt förstå vad som stör eller händer i ens tillvaro är ett verktyg för att på enklaste sätt möjliggöra en förändring för sig själv.

Vet du vad du vill?

När jag frågar människor omkring mig vad de vill så får jag ofta diffusa svar och “inte-viljor” som tas upp. “Jag vill inte ha det här jobbet, eller jag önskar att det inte var så svårt att…” Det här är ledtrådar och viktiga nycklar som går att använda för att låsa upp sig själv och öppna dörren till vad som är viktigt och angeläget. Ett nytt arbete, en osund relation eller vad det är som står i vägen för det man önskar och vill. Det är viktigt att samla de viljor man vet om, stora som små och konkretisera dem.

Skrivövning 1:

Det är svårt att hitta rätt när man ska provgå alla stigar i skogen. Det underlättar att ta reda på vilket mål du har och sparar både tid och energi till förmån för det du verkligen vill. Om du lättare kan komma på vad du inte vill, försök då att formulera dem som mål genom att belysa motsatsen.
➤ Hur önskar du att ditt liv såg ut just nu? ➤ Vad saknas? ➤ Vad är det som driver dig framåt i livet?

Tråkiga uppgifter är en del av livet

Evolutionen har sett till att vi inte ska nöja oss med det vi har. Strävan att utvecklas är en del av framgångsreceptet för mänskligheten. Men det är en stor skillnad att sträva framåt och att vara missnöjd nu. Att under långa perioder leva med en otillfredsställd känsla kan vara skadligt för hälsan, psykiskt och fysiskt. Vi har olika förutsättningar i livet på alla möjliga sätt och vi måste alla gräva där vi står. Att vara lycklig, -är det att skratta hela dagarna utan att stöta på problem? Eller skulle det rent av göra oss olyckliga? Att vara lycklig kanske är en mix av att lyckas överkomma hinder, att känna trygghet och meningsfullhet. Om vi ser tråkiga uppgifter som ett nederlag kommer vi ofta att få brottas med en missnöjd känsla. En alternativ inställning är att känna sig stärkt av att hantera dem och att man lärde sig något. Fördelen med tråkiga, jobbiga och kanske läskiga saker är att det alltid är en lättnad när de är avklarade. Det är lätt att tro att andra har det bättre men alla får vi vår beskärda del av hinder som måste hanteras. Snegla inte på grannen, fokusera på dig!

Skrivövning 2:

Fundera över:

➤ Hur hanterar du toppar och dalar i livet?

➤ Vilka saker skjuter du upp i ditt privatliv eller på jobbet?

➤ Vilka saker ser du som ett hinder och vad saknas?

➤ På vilket sätt underskattar du sig själv?

➤ Gör du saker du inte vill för att andra förväntar sig det? Varför och kan du göra något åt det? 

➤ Behöver du hjälp med något i ditt liv och finns det en möjlighet att be om den hjälpen?

Konsten att se vad jag har

För att få bort skadliga och missnöjda känslor är det bra att se efter vad jag faktiskt har i mitt liv som är bra, många gånger tar vi dem för givet. Har du ett hem att bo i, en vän du kan prata med, har du barn eller har du ett arbete? Det finns många som inte har det du har och det är viktigt att boosta sig själv och uppskatta det vi har för att känna en tillfredsställd känsla och tro på förändring.

Skrivövning 3:

Fundera över:

Vad har du i ditt liv som är bra?

Vilka framgångar har du gjort tidigare i livet?

Vad är det största och viktigaste du gjort?

Vad tycker du mest om att göra? Kan och vill du göra det ännu mer?

Skissa fram din dröm-vardag

Det är dags att sätta sig ner och skissa. Precis som en konstnär som testar sitt motiv i bild kan du göra det i skrift (eller bild).

Skrivövning 4:

Skrivövning 4 handlar om att både i ett övergripande och detaljerat perspektiv skriva ner hur ens liv ska se ut när det är som du vill.

Fundera över:

➤ ÖVERGRIPANDE. När du lever det liv du vill ha, hur är det då? Var bor du, var arbetar du och med vad? Har du husdjur, tränar du eller utövar du en hobbie? Släpp alla hinder och dröm på, det är en skiss som bara är för dig själv.  

➤ DETALJERAT. Hur ser din dröm-vecka, eller en dröm-vardag ut för dig? Vad gör du på helgen? Skriv ner så mycket du kan komma på och låt dig inte begränsas av dina egna beteenden. 

Att motionera både kropp och knopp är viktigt, och med en enkel skrivbok och penna och lite tid för dig själv kan du få insikter som tar dig framåt. Det undermedvetna får stor hjälp av att konkretisera vad som saknas, vart du vill. Kanske är det fel att sträva mot lycka och istället sträva mot att inte vara olycklig. Oavsett vilket är det alltid givande att ha coachande samtal med sig själv. Ju mer du tycker om dig själv, desto mer tycker du om andra!

Ibland kan coachande frågor vara svårt och behovet av att få någon form av samtalsstöd ett bättre alternativ. Kontakta oss på kansliet så hjälper vi till!