Hem  »  Se över dina viljor

Se över dina viljor

Många av oss ser nyårsafton som en avspark mot en önskad framtid, som en symbolisk inspiration för att starta om och påbörja nya önskvärda vanor. En del kanske vill se över sin ekonomi, en del vill ta tag i sin hälsa, andra börja tänka ännu mer på miljön och hur man kan bidra till det. Varianterna är många, men ofta handlar de om att förändra ett beteende man önskar att man inte hade eller hade. Förändringar kan starta när som helst.

Slopa löften 

Den första frågan vi bör ställa oss är alltså om det verkligen är sunt att sätta ett löfte? Att lova någon något är ofta förenat med prestationer speciellt om det är till sig själv. Förväntan som kan bli en stress. Kanske är det därför dumt att låta tanken att misslyckas vara drivkraften och att vi istället bör lägga fokus på vilka tankar och inre bilder som får oss att vilja just “det där”. Att starta en ny period i livet med krav som ger dig ångest är verkligen inte förenat med en nystart. Det vi kan göra för att motivera och för att boosta en förändring är att ta bort det förväntade ordet “löfte” och istället använda ordet “vilja”. För det är precis vad det är. Vi strävar mot ett mål som vi önskar nå. Det här är något jag vill ska hända! En liten detalj kanske, men en “nyårsvilja” är lite snällare mot magen.

Omstart när du vill

Visst kan det vara härligt att förena det nya året med en nystart men se det som en av alla möjliga dagar, annars kan det skapa en känsla av att det är “nu eller aldrig” och lägga ner ambitionen att försöka igen. Omedvetet skaffar vi oss nya, bättre vanor, tar nya sunda beslut under hela året men vi tänker inte alltid på det. Misstag och dåliga vanor får ofta huvudrollen när vi blickar tillbaka. Innan vi berättar om ett sätt att ändra på det så tar vi kål på tanken om att en specifik dag ska vara föremål för förändring. En del får lust och ork efter en semester, en del innan, en del på hösten, andra på våren, och de flesta bara när man helt enkelt nått en botten i något eller efter att ha inspirerats av något eller någon. Huvudsaken är att vi inte hänger upp våra möjligheter till enbart en specifik dag utan istället hänger upp det till ett önskvärt mål. Ett tips kan vara att man för-övar lite innan man bestämmer sig för “när” ska inträffa, då kan du överraska dig själv rejält genom att faktiskt ha fått in stilen lite innan du ska uttala ambitionen högt för dig själv och kanske även för andra.

Hur vi kan målboosta oss

Det är viktigt att tro på sig själv. Det säger ju alla smarta och harmoniska människor så pass ofta att de nästan glömmer nämna HUR man går tillväga för att göra det. 

Det bästa sättet att stärka upp tilltron till sig själv, är att konkretisera vilka mål man tidigare i livet har genomfört. Det kanske låter självklart men ofta kan en halvtimme i soffan med penna och papper stärka upp tilltron. Oavsett om det handlar om att man gick den där kursen, började spara varje månad, börjat ta trapporna istället för hissen, målade hallen, klarade dagen eller den där svåra perioden, så är det saker du faktiskt genomfört! Skriv ner så många saker du kommer på. Allt är tillåtet, bara det är positivt. Ta sen en paus innan du läser igenom vad du skrivit. Glöm inte att klappa dig själv lite på axeln efter det. Du har genomfört massor hittills! Du kan och du har gjort det förut! (Kommer du inte på något kanske du bara har en dålig dag, ett bra tips är att välja en annan dag då.)

Vet du vad du vill? Exempel på viljor:

Respekt för ditt undermedvetna

Oavsett om du genomför dina viljor eller inte är det viktigt att vi lyssnar inåt. Att vi plockar bort det som andra förväntar av oss (eller som vi tror att andra förväntar av oss) och sätter oss själva i ljuset för en stund. Det sägs att om man vet vad man vill, och tänker på det 30 minuter om dagen varje dag, så har man uppnått sitt mål inom två år. Jag har testat två gånger och för mig har det funkat båda gångerna. Att konkretisera vad vi vill är det första steget.

Saker man inte trott var möjligt händer hela tiden, prestationer man inte förväntade sig överträffas. Det är inte så ovanligt att människor faktiskt tar ett beslut och förändrar sitt liv. Det viktigaste är bara att man litar på sin egen förmåga och att man vågar. Vågar se över sina viljor. Och helt ärligt, varför inte testa? Det värsta som kan hända är att du är precis där du är idag.

Så släpp viljorna loss!