Hem  »  Rensa i ditt mentala förråd

Rensa i ditt mentala förråd

Har du någonsin träffat någon som ångrat en städning eller utrensning hemma? Som önskar att det vore ogjort? Många upplever att det knappt är möjligt att njuta av sakerna vi äger eller att ta vara på vår fritid då vi hela tiden måste ta hand om de saker vi omger oss av. 

När det är så pass rörigt i förrådet eller garderoben att du stänger igen den av ren utmattning eller när rummet känns överviktigt av saker är det hög tid att prylbanta. Annars riskerar vi att belasta oss i det omedvetna. 

För att förenkla våra liv bör vi därför sträva efter att bara äga det vi faktiskt  behöver, saker som får oss att må bra. Att bli fri från saker kan vara en rejäl mental boost.

När det är så pass rörigt i förrådet eller garderoben att du stänger igen den av ren utmattning eller när rummet känns överviktigt av saker är det hög tid att prylbanta. Annars riskerar vi att belasta oss i det omedvetna. 

För att förenkla våra liv bör vi därför sträva efter att bara äga det vi faktiskt  behöver, saker som får oss att må bra. Att bli fri från saker kan vara en rejäl mental boost. 

Rätt tid att rensa

Det är svårt att komma igång. Kanske är det varken tidsbristen eller orken som är problemet när det känns motigt utan den mentala spärren som behöver lösas upp? Är du anhörig partner under insats kanske det är bättre att vänta tills ni är två på hemmaplan igen, är du ensamstående kanske du kan be om hjälp av vänner eller släkt. Var förlåtande mot dig själv och ha inte dåligt samvete om det inte är rätt läge just nu.

När du väl bestämt dig för att starta ditt utrensningsprojekt finns det många sätt att komma igång. Det finns en hel uppsjö med böcker om hur man förenklar sitt liv. Inspirerande och smarta tips till den som söker. Här summerar vi en del smarta tips! (Vi lottar ut några böcker i ämnet, se sid. XX)

Hur kommer du må när det är färdigt?

Idrottsmän motiverar sig ofta genom att visualisera hur de lyckas. Den mentala inställningen går att applicera på allt, stort som litet. Fundera på hur det kommer att kännas när det är färdigt och gå in i den känslan. Låt det ta sin tid, kanske behöver du en lång tid enbart för att föreställa dig hur det känns när du är klar. Skriv gärna ner dina tankar. Steg ett är taget, det viktigaste steget!

Små realistiska steg

Att rensa tar tid. För att orka ska man acceptera att ett kontrollerat steg i taget är vägen framåt. Bestäm dig för ett område i veckan, eller i månaden. Ta ett angeläget eller litet ställe först. Det gör att du ökar tilltron till sig själv och hela projektet. Ha rätt förväntningar på hur lång tid det kommer ta, dubbla tiden du tror så blir du i värsta fall överraskad av hur snabbt det gick.

Förberedelser

Ett tips innan du börjar rensa är att “allmän-städa” hemma först och se till att hemmet i stort känns okej innan du börjar. Annars kan “hjälp-jag-drunknar-fasen” bli väldigt jobbig.  Undvik att  ha en fest eller tillställning hemma för nära inpå när du rensar. Annars finns risken att man av tidspress rafsar ihop allt igen!

Att rensa tar både på de mentala och fysiska krafterna. Ett annat tips är därför att förbereda lunchen och  middagen  i förväg med en matlåda eller kanske köpa någon färdig mat. Det gör det möjligt för dig att fokusera på att rensa och inte på att laga mat. Kanske vet du redan innan att du behöver något att “del-förvara” saker i? En bra förberedelse kan vara att skaffa lådor eller hyllor, mappar eller annat som passar för det du ska städa ur. 

Kör igång

Okej. Hemmet i stort känns lagom fint, du har avsatt tid för ditt projekt och tagit fram en matlåda. Det är dags att sätta igång! Töm ditt “område” helt, lägg allt i en hög. Städa ur skåpet eller garderoben du precis tömt och sen är det dags att sortera i olika högar till exempel slängas – säljas – second hand och sparas. Ta en sak i taget ända tills du kommit igenom din hög och sortera sedan  det du ska ha kvar tillbaka in i skåpet eller garderoben. Om du har svårt att göra dig av med saker ska du fråga dig själv: “Blir jag glad av den här?” Har jag saknat den eller använt den under senaste tiden”? “Vad händer om jag inte har den kvar men behöver den om två år”?

Jag upplever att det är tydliga faser man går igenom när man rensar. Att veta om att många hamnar i de olika faserna kan vara en hjälp:

Nu-kör-vi-fasen. Inspirerande och målmedveten fas.
Oj-vad-mycket-det-är-fasen. När den överväldigande känslan infinner sig kan en paus eller bra musik vara en hjälp. Ta fram dina visualiserade målbilder!
Hjälp-jag-drunknar-fasen är ofta kort men farligt intensiv. Här är det fara för att skrapa ihop allt och ge upp. Håll ut, kör på! Den går över snabbare än du anar. 
Jippie-jag-är-klar-fasen. Det säger sig själv. Du har orkat igenom!

När du är färdig avsätter du en stund för att lägga upp annonser för det som kan säljas, packa ihop det som ska till välgörenhet och åk iväg med det som ska sopsorteras!  Om du har gjort en lista på alla utrymmen som du rensat så är det äntligen dags att bocka av din lista på allt det du gjort! 

Belöna dig själv!

När du är klar får du inte glömma bort att klappa dig själv på axeln! En del vill belöna sig med en upplevelse, andra har något de vill köpa. Det viktiga är inte vad du belönar dig med, utan ATT du gör det. Skynda långsamt, hellre att det tar tid men görs ordentligt. Kanske behöver du aldrig mer rensa ut! Speciellt inte om du lever med devisen att “”en sak in, en annan ut”. Oavsett om du orkar ta dig an uppgiften nu eller sen, kan det vara bra att veta att den dag du vill göra en förändring så finns det massor av möjligheter att förenkla din vardag. 

Det här är bara ett av alla sätt!