Hem  »  Om oro

Om oro

Oro kan vara en bra sak, det är ett tecken på både konsekvenstänk och ansvarstagande. Men om oro går överstyr kan det hindra oss från att leva fullt ut. Orostankar är kort och gott produktiva när det handlar om saker vi kan påverka, men improduktiva om det handlar om att den hindrar oss genom att göra oss rädda istället för förberedda.

Att oroa sig handlar om en intention att förbereda sig för att något ska inträffa. Det är kan vara ett bevis på att man känner ansvar, vill undvika något från tidigare erfarenheter eller så kanske oro kan handla om att vi vill att något verkligen ska upprepas men att det finns en risk att det inte gör det. 

Ett exempel: Att oroa sig för att inte komma tid till flyget eller över att glömma sitt pass är en produktiv oro. Den hjälper oss att lägga passet i väskan och se till att åka i tid till flygplatsen. Att fundera över om passet blir stulet på resan eller om någon kommer bli sjuk på flygplanet är mindre meningsfullt och oron kanske helt tar ner glädjen i att du äntligen ska få åka på semester.

Om din oro är produktiv

  • Du är inriktad på enstaka händelser istället för en kedjereaktion
  • Du är beredd att acceptera lösningar även om de inte är perfekta
  • Du har förmågan att agera även om du känner en oro
  • Du ser skillnaden på vad du kan och inte kan påverka

Om din oro är improduktiv

  • Du oroar dig över frågor som inte har några svar
  • Du oroar över dig en kedja av händelser
  • Du undviker lösningar om de inte är perfekta
  • Du tänker att du först måste bli mindre ängslig innan du kan ta tag i din oro
  • Du tänker att din oro leder till att du ska få kontroll

Se upp för tankevurporna

Oron kan få oss att tänka ensidigt och onyanserat. Vi generaliserar våra egna och andras beteenden och många gånger tolkar vi in negativa synsätt. Genom att vara uppmärksam på om du har en negativ inställning kan du motverka vurporna som får dig att falla. 

Fundera på och skriv ner vad du oroar dig för, vad är det värsta som kan hända och hur troligt är det att det händer? Kan du påverka situationen på något sätt? Vad skulle du sagt till en vän som oroade sig för samma sak? Har du förväntningar på en annan människa utan att ha varit tydlig med vad du förväntade dig? Hur har du då förmedlat ditt budskap till den människan? Finns det någon eller något som du kan bli hjälpt av?

Känner du att du kan se att saker inte är svart eller vitt, att det finns andra alternativ som du kanske inte funderat över? Skuldbelägger du dig själv? Övergeneraliserar du eller tänker du i “allt-eller-inget- tänk?

Det finns alltid fog för oro

Det finns fog för att oroa sig för allt möjligt och så har det alltid varit. De människor som hittat en balans i livet berättar ofta att de har en händelse bakom sig som gjort dem mer medvetna om vad de inte ska göra, hur de inte ska tänka eftersom de fick erfara konsekvenserna av det. Vi kan inte ha kontroll över andra människors beteenden eller klimathotet eller för att inte bli sjuka i framtiden. Vi kan inte heller ha kontroll över vad våra barn gör dygnet runt eller läsa andras tankar. Det vi kan göra är att hjälpa oss själva och ta till de verktyg som finns, ta hjälp av de människor som finns omkring oss och göra det bästa utifrån våra egna förutsättningar och se skillnad på vad vi kan påverka och inte. 

Styrkor som kommer ur erfarenheter

Misslyckanden och händelser är en del av livet för oss alla och en förutsättning för att vi ska utvecklas som människor. Varje jobbig erfarenhet kan leda till en ny styrka inom dig som leder till att du kan hjälpa andra men också som rustar dig inför framtiden. Du har säkert redan erfarenheter av något tungt som du upplevt tidigare i livet. Skriv ner dem och notera hur du gjorde för att komma ur dem då. Du kanske upptäcker att du har flera fungerande strategier du inte ens tänkt på.

Det finns hjälp att få

I den här artikeln har vi belyst oro ur ett coachande perspektiv innan oron tagit för stort fäste. Ibland går det inte att hantera sin oro. Den är helt enkelt för stark. Den påverkar din vardag och hindrar dig från att leva fullt ut och ta tillvara på det som är bra. Om du har hamnat i en svår oro kan du behöva lite hjälp på traven. Då finns det god professionell hjälp att få. Var inte rädd för att söka hjälp om du har fastnat i din oro.

Fakta

Ängslan och oro är ett stort och viktigt ämne. Svår oro kan leda till att du fungerar sämre i vardagen och att oroa sig betyder olika saker för olika människor beroende på hur ens egen situation och erfarenhet ser ut.

Vill du veta mer om oroshantering? Invidzonens psykolog Hannah Tjus arbetar mycket med just oro och oroshantering. Hon ger föreläsningar i ämnet och har dessutom en podd som du kan lyssna på i vår app eller på vår webbplats; invidzonen.se.