Hem Forum Övrigt Problem efter utlandstjänst, nyss hemkommen Svar till: Problem efter utlandstjänst, nyss hemkommen

#67276
Mentor Anna L

  Hej!

  Det är alltid intressant att få läsa och höra om båda sidorna av en insats. Det du beskriver skulle jag säga inte är unikt på något vis.
  Som du beskriver så är det en stor omställning att komma hem efter ett intensivt år med fullt fokus på uppgiften. Att då komma hem och förväntas ställa om kan vara lika tufft för veteranen som för oss anhöriga som har varit kvar hemma. Att släppa in er i våra “nya” rutiner är inte heller alltid helt lätt…

  Jag tror det är viktigt att våga lyfta det faktum att en hemkomst inte alltid är en dans på rosor och rosa moln utan att det ligger ett stort jobb bakom att landa in i en ny gemensam vardag. För det har hänt mycket hos alla och alla har utvecklats på olika sätt vilket är erfarenheter och kunskaper som på något vis skall flätas ihop.

  Rekommendationerna är ofta lyhördhet och att våga möta varandra i den nya vardagen, att ge och ta. Det är inte lätt!
  Att ta stöd i den dialogen kan vara en hjälp oavsett vad slutresultatet blir.

  Hur du/ ni skall göra kan bara ni ta ett beslut i men det finns flera vägar att gå i detta.
  Din arbetsgivare har ett uppföljnings ansvar/ rehab ansvar och du har rätt att få stöd där. Om det inte är chef eller kollegor du känner att du kan prata med i dessa frågor så kan en väg vara att ta hjälp av psykologen på försvarshälsan. Det kanske kan vara en första hjälp för att sortera dina tankar och för att hjälpa dig att komma fram till hur du vill gå vidare.

  Känns det inte som att arbetsgivarstödet är det rätta så finns vi stödorganisationer här för att guida dig. Både veteranförbundet med sina kamratstödjare eller soldathemsförbundet som kan vara behjälpliga med ett mer professionelt stöd till dig eller om ni kommer fram till att ni som familj vill ha ett stöd.
  Självklart finns även vi på Invidzonen här som stöd också om du känner att du vill ha någon att bolla dina tankar och funderingar med.
  Du hittar våra kontaktuppgifter här på hemsidan. Antingen genom att kontakta vårt kansli eller om du vill ha stöd av någon av oss mentorer så finns kontakter även till oss här under fliken mentorer.

  Jag hoppas du snart ska få landa in i livet efter insats… men var inte rädd för att ta stöd i din situation. Du är inte ensam!