Hem Forum Invidzonens forum Planering av medaljceremonin i sommar för FS22

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 35 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #55119 Svara
  pia
  Medlem

  Har hört att medaljceremonin kommer ske den 1/6. Många men långt från alla är ju faktiskt inte ens hemkomna då – varför i hela friden lägger man den då så tidigt?

  Vad gör det om man väntar in så alla kan få vara med i festligheterna!?

  Att planera detta torde vara en lätt match för ansvariga som länge har vetat när hemkomster och rotationer ska ske.

  #55121 Svara
  sofia
  Medlem

  “Jag tog upp det på anhörigträffen i Karlsborg, fick två olika svar.
  Första svaret var att de som inte kommit hem får medaljen “”inofficiellt”” alltså en annan dag med lite mindre pompa och ståt.
  Den andre sa att de inte har medaljceremonin förrän alla kommer hem.
  När jag även tog upp att det kanske var lite svårt för oss anhöriga att det ligger på en vardag kunde de tänka sig att ändra till den 2:e istället… Inte för att de hjälper så mkt om sambon kommer hem den 3:e..

  Dessutom var det lite svårt för dem att planera eftersom det i vanliga fall är ceremoni på Livgardet och det nu är första året som förbandet som skickar iväg personal även är “”arbetsgivare””.

  Men, de skulle titta vidare på detta så sista ordet är inte sagt!
  Så jag håller tummarna för att jag får stå där på ceremonin och vara stolt över min sambo:)

  #55123 Svara
  Lova
  Medlem

  “Det finns soldater/officerare som kommer även efter den 3:e!

  Klart A L L A ska få ta del av lika mycket “”pompa & ståt”” De har ju alla slitit som djur med livet som insats.
  Vad gäller planeringen så har de haft över ett år på sig att planera enligt K3 själva.

  Jag håller också tummarna!”

  #55125 Svara
  Helle
  Medlem

  Tycker också att de måste tänka om och ha ceremonin så att de flesta kan vara med.
  Eftersom det är så speciellt att den hålls på hemmaplan och hemort känns det extra tråkigt att inte få vara med. Vi har hemresa satt till 12 juni.

  Håller tummarna men tror att har de bestämt sig så har vi inte mycket makt att påverka.

  #55127 Svara
  fru gus
  Medlem

  Visst vore det extra festligt med en ceremoni för ALLA. Men så har vi sådana som min man, han kommer redan i början av maj. Han är ledig ett tag efter hemkomst och då passar det kanske inte ( får kanske inte heller pga ledighetslagar ?) att bryta ledigheten med en medaljering en månad i efterskott. Det är så många olika faktorer att ta hänsyn till.
  Huvudsaken är att alla kommer hem 🙂
  Kramar

  #55129 Svara
  Loisie
  Medlem

  Med tanke på att det enligt anställningsvillkoret är helt ok att skicka ut dem på mission under ledighetstid efter genomförd mission borde det inte vara något hinder att gå in och tjänstgöra och delta på ceremonin. Tycker att det är en självklarhet att alla som deltagit i FS22 borde ha hunnit hem och ha en teoretisk möjlighet att vara med.
  Ceremonin är viktigare än fester utan familjen, förstår inte hur man tänker när det talas om att det ska obligatorisk fest med dem man tillbringat flera månader med istället för att äntligen få träffa familjen, än en gång ett bevis på att familjen är ett nödvändigt ont.

  #55131 Svara
  Helle
  Medlem

  Förvånad om de har planerat i över ett år. Strax innan jul fick jag besked om att ceremonin skulle vara den 8 juni, sa då till att det kanske inte var en så bra dag eftersom det är studentdag. Då fick jag besked av anhörige ansvarig att det nog inte gick att ändra men att han skulle informera arbetsgruppen.

  #55133 Svara
  Emma R
  Medlem

  När min sambo var iväg på mission så ändrades datumet för medaljceremonin fleratalet gånger, han kom hem i december och först i början av november (om jag minns rätt) fick vi det besked som till slut gällde. Dessutom var det på en torsdag så alla hade tyvärr inte möjlighet att vara där för sin soldat.
  Dålig planering och framförhållning från FMs sida.

  #55135 Svara
  Anhörig
  Medlem

  Ngn som hört ngt mer om detta?

  #55137 Svara
  Helle
  Medlem

  Jag har varit i kontakt med anhörigansvarig på K3 och fått information om att den 1 juni på K3 är den ceremoni som de allra flesta kommer att delta på, men alla som kommer hem efter kommer att få inofficiella ceremonier, plats och datum är inte bestämt. Platser som Uppsala, Berga, Livgardet och Stockholm har nämnts. Har blivit lovad mer information i morgon och delger den så fort jag kan.

  #55139 Svara
  Pergite
  Medlem

  Tycker det är jävligt nonchalant mot de som kommer hem senare.
  Är deras arbete mindre värt på något vis!?

  Anders L sade ju själv vid infon på K3 att soldaterna ska hem – till K3!
  PERGITE!

  #55141 Svara
  Trött
  Medlem

  “Tycker det är konstigt att de säger olika beroende på vem som frågar och vem vi frågar…
  De har ju haft lång tid på sig att förbereda detta så jag tycker nog att de kunde komma med lite bättre svar.
  Hela tiden pratas det om hur viktiga vi anhöriga är, det mesta känns som tomma ord, ngt som de “”måste säga”” men egentligen inte menar.
  Rent egoistiskt så vill JAG vara med på medaljceremonin och för att det skall gå måste ju min man vara hemma i tid, vilket han inte kommer att vara….
  Jaja, får väl stå i en källarlokal någonstans när han får sin medalj och vara stolt över honom ändå:)”

  #55143 Svara
  Helle
  Medlem

  Ny information från K3, inriktning nu är att även de som kommer hem senare än 1 juni kommer att få en medaljcerermoni på K3. Tyvärr verkar det kört att få hem sin älskade samma dag som de landar utan K3 verkar vilja att de ska vara 3-4 dagar på livgardet, så det blir till att öka antalet ensamma dagar än en gång. Ska köpa en ny almanacka till sonen och göra nedräkningen med blyerts för det är nog inte säkert att vår älskade är hemma förrän vi får träffa honom. Konstigt att K3 har så svårt att ge korrekt information och planera så att alla kan vara med på den officiella medaljceremonin.

  #55145 Svara
  taw
  Medlem

  Jag har aldrig hört att de som kommer hem från mission får komma hem samma dag. Det är obligatoriska psykologsamtal och en gemensam middag eller liknande för de som kommer hem på livgardet.. eller ja, där i närheten iallafall. Anledningen till detta är för att underlätta hemkomsten för våra nära.

  Men ja, det där med datum ska man aldrig skriva i sten. Det finns alltid en chans/risk att de ändrar sig, det är något jag har lärt mig den hårda vägen…

  #55147 Svara
  Loisie
  Medlem

  De som kom hem i dec med Fs21 fick komma hem till familjen samma dag. Hemkomst = hem till familjen, min inriktining är att min älskade ska komma hem till sitt hem samma dag, han är inte planerad för tjänstgöring längre enligt listan.

  #55149 Svara
  Lova
  Medlem

  “Säger som avataren “”Trött””.
  Helt otroligt! Och vadå hela familjen gör en mission? K3 planerade ju tom in medaljceremonin på studentdagen här i Skövde först, hur många officerare hade kommit då tror de när dottern/sonen tar studenten samma dag och firandet pågår nästgårds till regementet???

  När jag frågade gubben om de fått någon info om sin hemkomst så fick jag svaret “”inte någonting””. Han tillhör gänget som flyger hem senare. Men en sak sa han och det var följande (ursäkta språket!):

  “”- Va faan, vi tillhör ju K3! Klart vi ska ha medaljen där. Vad håller dom på med?Helvete…. “” Och så lite annat mutter :)”

  #55151 Svara
  Helle
  Medlem

  Tycker att det är konstigt att inte K3 med sin erfarenhet av utlandstjänst klarar av att ha reflektioner och samtal på det egna förbandet som P4 gjorde. Måste vara intressant att ta del av utvärderingen av F21 hemkomst. Alla jag pratat med och som varit på insats tidigare tyckte att få komma hem direkt var bäst av allt. många av de som är iväg med Fs22 är i väg med sina arbetskamrater sedan flera år och ska troligen fortsätta att jobba med dem efter insatsen. efter en tvingande insats är nog en påtvingad karantän med avslutade supafest på livgardet det sista dessa vill komma hem till. att däremot direkt få komma hem till dem som betyder mest i livet, FAMILJEN är nog det som värderas högst.
  Att få en välkomstmiddag med dem i hemmet är nog det bästa för själen och naturligaste sättet att landa. tänk om fm och K 3 för engång skull kan tänka på den enskilde individen och familjen istället för att hela tiden göra allt så negativt ur familjesynpunkt.

  #55153 Svara

  “Här kommer lite information som vi hoppas kan bringa klarhet för er betr medaljceremoni för FS22. Efter att ha fått hjälp av Försvarsmakten för att förstå vad som gäller och vad som ligger bakom detta, har jag nu summerat allt här. I hopp om att det bringar lite klarhet i frågan….
  /Cesilia

  Det är mycket som spelar in när man ska ta beslut som detta så jag skriver ner detta här i hopp om att bringa klarhet i frågan, och ge lite skäl till varför det kan bli oklart till anhöriga. Det har inte varit fastställt om exakt hemkomstdatum ännu, allt skall koordineras i samklang med läget på missionsområdet och med gruppen som skall ta över mm. Det finns även militära / säkerhetsmässiga skäl att inte i “”god tid innan”” meddela var och när hela förbandet är samlade vid ett och samma tillfälle. Detta gör det svårt för Försvarsmakten att fastställa ett datum “”för tidigt under insatsperioden””, man brukar närma sig ett datum efter ca halva insatstiden gått.
  (I mitten på mars skall den slutgiltiga rapporten vara klar och datum skall klubbas.) Eftersom det också inbjuds så många människor och befäl till denna högtid, finns ytterligare parametrar som spelar in och innan man helt säkert vet datum och tid för medaljcermemonin.

  Nu är datum satt till den 1 juni. Detta datum var det bäst lämpliga för alla inblandade delar som skall bidra med sin närvaro och fungera rent logistiskt. Man har valt att inte ta den 2 juni eftersom det bl. a skulle innebära att en massa människor inte hinner åka hem emellan hemkomstmiddag (31/5) och medaljceremoni. Det skulle medföra att dessa personer behöver vänta en dag till, innan personalen äntligen får komma hem till sina anhöriga, vilket man vill undvika från Försvarsmaktens sida. Det kommer vara en separat ceremoni för personal till AMF1, och datum håller man på att arbeta fram efter att hemrotation fastställts. 13 personer kommer hem senare än de första 500, men för att inte hålla alla på halster gör man en enskild ceremoni för den gruppen.
  Det är angeläget för Försvarsmakten att detta skall vara lika högtidligt och med pompa och ståt, antalet till trots så det kommer bli en fin ceremoni då med.

  Exakta besked och inbjudningar till båda dessa ceremonier kommer att komma förmodligen i samband med inbjudan till sista anhörigträffen. Även på Invidzonens hemsida kommer vi lägga ut information om detta.

  Fortfarande är ingenting skrivet i sten, efter att ha prata med representanter hos FM är står det klart att detta är det program som man arbetar efter just nu. En insats är en speciell och ganska känslig situation och man ska alltid ha i åtanke att det kan behöva ändras om något oförutsett skulle inträffa.

  …Med allt detta i åtanke hoppas jag bringa lite klarhet i det datum som man försöker få fastställt och att grundtanken är att man vill låta personalen få åka hem så tidigt som möjligt till sina nära och kära.

  Försvarsmakten har inte haft officiella medaljceremonier så länge, och man lär sig allt eftersom att möta anhörigas behov av planering etc.
  Era synpunkter är viktiga!

  #55155 Svara
  Förbannad!
  Medlem

  Vad gäller för de 13 vilka planer finns för de? Eller finns det inget klart för dem har de inget värde? Innebär detta att alla i fs22som kommer innan den1 först tillbringar 3 dagar på livgardet och sedan bussas till k3 eller åker hem emellan och kommer tillbaka den 1juni.fy fan

  #55157 Svara
  Loisie
  Medlem

  Tack för information, har förstått att min älskade måste vara mycket speciell för fm. Han får äran att tillbringa två extra veckor på semesterparadiset i afghanistan och dessutom undantas han från den enkla officiella cermonin och föräras istället med en speciell inofficiell cermoni med sin 12 kompisar. Familjen får ytterligare nästa tre veckor av himmelrike innan deras älskade får komma hem. För att komma i stämning kan familjen planka in på den officiella ceremonin och på en knagglig telefon ledning berätta vad fm 13 små n pojkar kvar på plats slipper vara med om. yes livet är underbart!!! Tack för att vi fått uppleva dessa månader av de bästa dagarna av vårt liv. Tack FM för ert superbra sätt att planera, organisera och stötta.

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 35 totalt)
Svar till: Planering av medaljceremonin i sommar för FS22
Information om dig: