Hem Forum Invidzonens forum kommunikation under utlandstjänst

Visar 10 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #54677
   Sanna
   Medlem

   “Mn pojkvän är nere med fs22 i affe nu och har ca 2 månader kvar. Det värsta och tuffaste delen tycker jag är kommunikationen mellan oss när han är i afghanistan. Han ringer 1-2 ggr i veckan MAX. Han tycker att det är tillräckligt, men det räcker inte för mig. Jag har påtalat att jag tycker att det är jätte jätte jobbigt att han är så dålig på att höra av sig, uppmuntrat honom till att skaffa ett kontantkort så vi kan smsa, skriva på facebook osv. När han väl ringer så är det i max 10-15 minuter, och han avbryter nästan alltid när jag fortfarande vill prata mer och säger att han måste gå iväg och ordna saker eller sova. Han är annars oerhört lyhörd och vill alltid mitt bästa, men detta sårar mig. Jag har talat om det här för honom men han ändrar sig inte. Jag skulle tro att det är hans sätt att hantera saknaden, att helt enkelt inte ha så mycket kontakt för att “”glömma”” för stunden och kunna göra sitt jobb bra. När han är hemma på leave är han sitt vanliga jag och helt närvarande men det är som han går in i en bubbla när han åker tillbaka till affe. Detta gör att jag här hemma går runt och är förbannad på honom, men samtidigt “”måste”” vara glad och positiv, “”jag-klarar-av-allt-hemma”” när han väl ringer, för då vill man inte bråka. Men vad ska jag ta mig till?? Nu har vi 9 veckor framför oss och jag vet inte hur det här ska hålla? Någon mer som känner av samma maktlöshet i kommunikationen som jag? hur hanterar ni detta? hjälp mig!”

  • #54679
   LO
   Medlem

   Jobbigt att du ska behöva känna så.. Men det är nog som du säger att det är hans sätt att hantera saknaden efter det hemma. Jag tycker personligen att det ibland blir jobbigt när min kille ska ringa varje dag… för då saknar jag han bara ännu mer=) Men mitt tips är att säga åt han att han måste ringa oftare och prata längre, och vara tydlig med att du inte vet hur det kommer gå annars samt att det leder till att du bara går och blir arg på honom. Man är två i ett förhållande och har du fått anpassa dig hittills med att han åker och väljer att inte ringa så ofta, så är det inte mer än rätt att ni nu sista delen tar mer hänsyn till dig.

  • #54681
   Stina
   Medlem

   Usch det är precis det jag är rädd för.. Min karl ska med iväg på mission och jag är orolig för kommunikationen, att vi kommer höras på tok för lite. Vi har distansförhållande nu vilket jag egentligen avskyr och det blir ju inte direkt lättare när han ska ner till Sandland i ett halvår -.-
   Jag känner ju mig själv, så jag vet att om det blir jobbigt så kommer jag distansiera mig själv ifrån honom, och bli off, apatisk, stänga av helt eftersom det är lättare än att vara ledsen och arg. Det hjälper inte honom heller där nere i sitt arbete att jag är arg eller ledsen när han ringer hem och inget kan göra.
   Jag funderar på hur det ska funka, om det kommer funka.. Det bästa är väl såklart att prata om det. Boka prepkurs med kanske vore på sin plats.. Har ni gått den? Om ni har gjort det, gav den er något?

  • #54683
   H
   Medlem

   Jag kan verkligen rekommendera att gå prep kurs det bästa är om ni går samtidigt med några som kanske bor i närheten eller som du kan ha kontakt med under insatstiden. Vi konstaterade att vi mår bra båda två av att höras varje dag, skickar mail nästan varje dag. Men glöm inte att skicka brev och paket ett bra sätt att visa den lilla extra känsla eller uppskattningen. Jag skickar tidningar, teckningar från barnen, och kärleksfulla brev. Han skickar gärna någon sjal, armband och godis till barnen. Ett annat tips är att prata igenom hur ni vill ha samtalen, finns det ord eller reaktioner som triggar och som gör att samtalen inte blir bra, gör en varsin lista tillsammans, vad ni inte ska säga, vad ni ska börja med och vad ni ska sluta med under era samtal. Vi skrev ut och la listorna i våra plånböcker då är det enkelt att påminna sig. Ett bra stöd för att få bra samtal.

  • #54685
   taw
   Medlem

   PREPkurs är fantastiskt och utvecklande för kommunikationen just på distans såhär. Vi hade också distansförhållande tidigare och jag tyckte det var jättejobbigt. Förra gången han var iväg hördes vi ca 1 gång per vecka och det tyckte jag kändes fruktansvärt, men det berodde på att hans tjänst var sån då att han var ute mycket och inte hade möjlighet att ringa eller hade internet. Våra samtal var också mellan 10-15 minuter långa och jag kände väldigt ofta att han bara ville lägga på och göra sitt istället för att prata med mig medan jag verkligen hade ett stort behov av att prata med honom och känna att han fortfarande fanns där. Så är det inte, det har vi pratat om massor med gånger. Men det tar sin tid innan det sjunker in på riktigt och när jag har en dålig dag kan jag fortfarande känna att han inte bryr sig och hellre vill göra annat. Det är en del av påfrestningen för båda att vara så långt ifrån varandra under en så lång tid. Jag vet att det är jättesvårt, men försök att tänka på hur lång tid ni redan klarat av och hur lite det är kvar. Förhoppningsvis ger det lite tröst och stöd att se ljuset i tunneln och veta att ni kommer ha massor med tid i sommar till varandra och ert förhållande.

  • #54687
   Sanna
   Medlem

   Tack för alla bra svar! Vi har inte gått prep-kursen tyvärr, även om jag önskar att vi gjort det nu. Är det någon som vet om det finns någon uppföljning efter missionen? motsvarande prep-kursen fast efter han kommit hem? någon proffisionell att prata igenom allt med?
   Självklart vet jag att han älskar mig, men dels är vårt förhållande väldigt nytt (knappt 2mån innan han åkte till affe) så vi har inte så mycket att stå på, om man säger så, och vi känner inte varandra på det där sättet som man gör om man har haft ett förhållande i flera år. Vi får försöka lösa det här på bästa sätt, och så hoppas jag på ett samtal ikväll:) Tack för allt pepp, som ni säger nu är det bara sista biten kvar, sen har vi faktiskt klarat hela den här missionen och har hela sommaren framför oss!

  • #54689
   Sanna
   Medlem

   Tack för alla bra svar! Vi har inte gått prep-kursen tyvärr, även om jag önskar att vi gjort det nu. Är det någon som vet om det finns någon uppföljning efter missionen? motsvarande prep-kursen fast efter han kommit hem? någon proffisionell att prata igenom allt med?
   Självklart vet jag att han älskar mig, men dels är vårt förhållande väldigt nytt (knappt 2mån innan han åkte till affe) så vi har inte så mycket att stå på, om man säger så, och vi känner inte varandra på det där sättet som man gör om man har haft ett förhållande i flera år. Men vi får försöka lösa detta på bästa sätt, och så hoppas vi på ett samtal ikväll. som ni säger, nu är det bara sista biten kvar och sedan har vi hela sommaren framför oss att njuta av!

  • #54691
   H
   Medlem

   Håller tummarna för er, vet att det finns ett förslag på en efter-Prep som jag tror skulle var mycket nyttig för många med tanke på att anställda inom FM kanske kommer att få åka på insats betydligt mer frekvent, naturligtvis beroende på var man är placerad och vilken tjänst man har.

  • #54695
   P
   Medlem

   Min sambo o jag pratar inte heller så värst ofta, det beror på hur mycket han har att göra och hur trött han är.
   Jag saknar självklart att inte prata men vi pratade igenom det där väldigt mkt innan han åkte och jag vet att han verkligen försöker ringa så mkt han kan…:)

   Jag har löst det som så att jag skriver mail i dagboksform som jag skickar ungefär 2ggr/vecka (väldigt långa kan de bli då det är mkt som vill fram ibland…) och det har hjälpt mig väldigt mycket! Då får jag ner det jag vill ha sagt samtdigit som han kan läsa när han har tid över. Dessutom blir det som lite terapi att få ner sina tankar och känslor.

   Vet inte om det hjälper dig på ngt sätt, men ville ändå tipsa om det….
   Det är inte lång tid kvar nu, snart har du honom hemma igen:)

   Kram

  • #54697
   Tjejen
   Medlem

   Vi fick bra info i hlgen om prep och tänker anmäla oss så fort vi kan

   Hon pratade så bra om prep att vi måste prova innan han åker

  • #54693
   Anonym
   Gäst

   “Jag och min man har levt i den här världen sen 2004 och vi gick PREP kursen under hösten 2011 så det är aldrig försent 🙂 Den rekommenderas starkt av oss. Vi har varit ett par sen 1991 och livet har inneburit både ris & ros och vi kände oss starka i våran relation men PREP utvecklade oss ännu mer så gå in på soldathemmets sida och anmäl er tycker jag. Ni får ju dessutom en trevlig/romantisk helg tillsammans på köpet

Visar 10 svarstrådar
 • Forumet ”Invidzonens forum” är stängt för nya ämnen och svar.