Hem Forum Invidzonens forum Jämlikt – nej inte när en är anställd av FM

Visar 28 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #54017
   Helle
   Medlem

   4,5 månader har snart gått och hela min tillvaro är upp och ner vänd. Mitt självförtroende och min självkänsla sjunker längre ner i gyttjan. Hade inte kunnat föreställa mig att det skulle bli så här illa. Har tappat lusten inför framtiden och all kraft går åt att se till att vardagslivet fungera så bra som möjligt, barnen ska ha mat, passa tider och uppmuntras. Men till mig själv finns ingen tid, får hela tiden kompromissa med jobbet för att inte få samvetskval för att barnen är för länge på fritids eller dagis och hela tiden gnager oron över att något ska hända min älskade.
   Min man och jag har under hela vårt gemensamma liv haft ett jämlikt förhållande där bådas yrken och självkänsla ska få positiv uppmuntran och stöd för att utvecklas, men med de nya anställningsvillkoren för min man i FM har allt förändrats, visserligen har jag än så länge inte behövt säga upp mig från mitt jobb som fler andra anhöriga har behövt göra, men jag kan inte utföra mitt arbete till 100%, kan inte göra de affärsresor som jag skulle gjort, kan inte vidareutbilda mig enligt min utvecklingsplan eller satsa på den forskarutbildning som jag skulle vilja göra utan att min man måste säga upp sig från FM. Vi har både kommit till insikt att de nya villkoren är ett steg tillbaka i utvecklingen och att FM, förutsätter att alla som är anställda har en anhörig som står bakom och fixar allt.
   De är en klyscha att bakom varje soldat i insats finns en anhörig som gör mission på hemmaplan, jag är min man jämlik och mitt arbete och min utveckling borde få vara lika viktig inte bestämmas av hans arbetsgivare, vi vill göra valen själva och inte tvingas av en arbetsgivare.
   Har varit så arg och ledsen på många av de inlägg som förekommit i trådarna på forumet, det verkar som om man kritiserar och ifrågasätter FM och deras anställningsvillkor har man inte lika värde och det är ok att såra och trampa på dem som redan ligger, precis som om FM är en sekt och alla som är negativa ska fördrivas. För att få till förändringar så att det blir bättre för både dem som är anställda inom FM och deras anhöriga måste man ifrågasätta, ställa krav och tala om vad man vill. Det är inte säkert att FM lyssnar på allt men om mitt engagemang kan göra att någon anhörig vid senare missioner kan få det lättare känner jag mig nöjd. För min man är detta sista missionen, så vi får tillbaka vårt gemensamma liv i fortsättningen, där båda två kan utvecklas på det personliga planet och yrkesmässigt efter beslut som vi råder över och kan påverka så att det passar båda. 2,5 månader kvar, det är bara att hoppas att man orkar med och att det finns kraft kvar att börja leva igen när allt är över.

  • #54019
   M
   Medlem

   Jag håller med dig om att det finns mycket som kan och behöver förbättras. Samtidigt är det ett väldigt speciellt yrke vilket man får ta i beräkningen om man vill jobba där. Det går inte att komma hem varje dag om man inte vill flytta, speciellt inte med missionerna heller. Det finns en del sådan yrken (militär, sjöman en del byggarbeten m.m) och vill man jobba där får man ofta vara beredd att offra en del och tyvärr är det ofta saker som inte bara berör den som väljer yrket utan även de runt dem. Det är ett yrkesval som definitivt innebär att man måste diskutera med sin familj och sin nästa för det kommer påverka alla.

   Jag säger inte att detta är bra jag säger bara att detta tyvärr är en verklighet som troligen aldrig kommer försvinna.

  • #54021
   Loisie
   Medlem

   Jag tycker att det är fel att ändra anställningsvillkoren utan individuell förhandling för de som varit anställda under långtid hos FM. Vet man villkoren när man tar anställning kan man göra ett val, men om anställningsvillkoren så drastiskt ändrats som det gjort nu så finns det knappt något val. Dessutom känner jag mig olustig inför framtiden, när det enligt villkoren innebär att de som är anställda inom FM alltid är i standby läge och kan beordras ut på mission/insats när som helst. Min älskade kommer också att sluta sitt jobb inom Fm, han har tröttnat på slitet.

  • #54023
   B
   Medlem

   “Jag förstår hur du känner, Helle! Under flera svackor har jag känt som du, min man har varit anställd i försvaret i många, många år, och det är så att man får stå tillbaka under en mission. På sitt eget jobb, med sig själv, med sitt liv. Speciellt om man har barn, tror jag, annars kan man passa på att satsa lite extra på sig själv. Det är jättetungt, jag vet, men jag tycker att informationen och planeringen av hans jobb ändå blir bättre för varje mission. Det går framåt, tycker jag!

   Jag tänker lite annorlunda ändå, att trots att min man varit ute rätt mycket har FM alltid varit ödmjukt och flexibelt utifrån våra önskemål om när det kan passa i tid. I vår stad är många officerer och jag vet ingen som tvingats iväg mot sin vilja. Det händer säkert, men jag tycker nog ändå att det är ett val man som par gör. Antingen så jobbar man i försvaret eller så gör man det inte. Jag ar ju inte valt det men jag har ju valt min man. Villkoren ändras ibland i mitt jobb också, även om jag “”bara”” är anställd inom kommunen. För mig handlar det inte om att försvara någon sekt, men FM kan inte vara roten till allt ont i världen.

   Jag kan ju förstå att man måste ändra villkoren för de anställda, då deras uppdrag numera ser annorlunda ut. Hos oss gör vi så att när makens mission är klar, så får jag satsa mer på mig själv och mitt jobb en period, det blir ett givande och tagande för att båda ska kunna leva med detta. “

  • #54025
   Anonym
   Gäst

   “Jag håller med dig att det är viktigt att man kämpar vidare och försöker påverka FM, då jag tycker att man hör mycket gnäll på forumet men väldigt lite konkret vad man faktiskt gör/kan göra åt det..

   DU skriver”” FM har allt förändrats, visserligen har jag än så länge inte behövt säga upp mig från mitt jobb, jag kan inte utföra mitt arbete till 100%, kan inte göra de affärsresor som jag skulle gjort, kan inte vidareutbilda mig enligt min utvecklingsplan eller satsa på den forskarutbildning som jag skulle vilja göra utan att min man måste säga upp sig från FM.
   Det är ju sant, men det har inget med FM att göra, det har med jämlikhet mellan dig och din man att göra. Nu “”säger du upp dig från dina affärsresor, forskarutbildningen, utvecklingsplanen mm…för att han ska få jobba inom FM. När ska han “”säga upp sig”” så att det blir din tur att göra det du vill…. Ni måste bli mer jämlika, har det varit du som får säga ifrån dig det du vill göra, är det hans tur att nu göra det.”

  • #54027
   Jag
   Medlem

   Vill ge en stor styrk kram!! Förstår dig på flera sätt. Min sambo har inte jobbat länge inom försvaret och har sagt att denna mission va det sista han ville göra med grabbarna, han har lovat att det inte blir några mer missioner och tvingas han till det så säger han upp sig. Det påverkar familjen förmycket och gör inget mer stabilt mellan oss, snarare tvärt om. Och det är inte värt det.

   Vi fick vår son i augusti 2011 mitt under utbildningen inför missionen. Jag har i stort sett varit ensam sedan dess med allt jobb som en liten innebär. Tror att det är lite annorlunda för alla med barn under en mission eller i andra jobb där den andre är borta längre perioder. Jag har också fått ändra hela mitt liv inte bara för att ja blivit mamma utan också för att man är själv om allt ansvar, barnen, hemmet osv. Och du som dessutom skall jobba…. Vet inte hur jag ska formulera mig och få till allt jag vill säga! 🙂 det tar på krafterna något enormt vissa dagar vill man bara ge upp men man kämpar på! Sen den där oron som ligger och i bakhuvudet gör inget lättare! Läst om fler här som får hela sin tillvaro ändrad pga ändrade förhållanden inom fm. Det är inte så lätt att bara få ett jobb idag och att bara flytta på barn i skolor osv. Man kan inte bara släppa allt alla gånger. Samtidigt som man självklart vill ha ett heltids jobb osv. Alla måste ju försörja sig… Många kramar till dig!!!!

  • #54029

   Kan vissa av våra respektive fly hemmet.

   En del kanske väljer att åka iväg för att komma ifrån.

   I och för sig så har alla möjligheten till ett val att inte skriva på och dom som FAKTISKT tvingats iväg är ännu få?

  • #54031
   Anonym
   Gäst

   Svar till Give me er fundering.

   Jag anser att man har inget val att inte skriva under det nya anställningskontraktet. Det är lika med uppsägning. VEM i dagens Sverige väljer arbetslöshet före ett arbete?

  • #54033
   LO
   Medlem

   Give me er fundering, kan inte annat än att hålla med dig i dina funderingar. Jag har själv försökt ta upp det i tidigare tråd när det gnälls på att mannen tvingats iväg, när han själv valt att åka.

   Dom allra flesta väljer att åka, och då menar jag inte att dom valt i och med att dom skriver på anställningsvillkoren. Utan att dom faktiskt blir tillfrågade och svarar ja!
   Min sambo som är på mission nu och känner ingen som blivit tvingad att åka, någon som skulle fått sparken om den sa nej.

  • #54035

   “Det enda som vi anhöriga kan enas om är att alla våra familjer, livs situation med mera ser olika ut.

   För en del familjer så kanske det helt enkelt inte funkar när förfrågan/ordern om utlandsjobb kommer. För att få stanna hemma så ska du som anställd ha synnerligen starka skäl. Det är just den där valfriheten som jag anses saknas men som tydligen ändå ska finnas…

   Sedan är det säkert som Ge mig er fundering skriver, vissa flyr hemmet en tid för att komma ifrån av en eller annan orsak. Det finns tom anställda som inte berättar att de är utomlands utan är på “”övning här hemma””. Normalt?

   Sedan så anser jag att detta forum är en ventil där man får “”gnälla”” precis hur mycket man vill. Det är kanske just det gnället som får någon annan att tända till och göra ngt åt sin situation och den som “”gnällt”” mår säkert lite bättre.

   Fram för ömsesidig respekt!”

  • #54037

   Ajdå – felstavningar lite här och där, sorry! 🙂

  • #54039
   Helle
   Medlem

   Eftersom det finns ett fall i arbetsdomstolen och ytterligare fler fall där personal i FM blivit uppsagda när de inte accepterat villkoren råder det väl inga tvivel om att det finns de som varit tvungna att åka för att slippa uppsägning. Inse fakta att numera har inte alla ett val att tacka ja eller nej till att åka utan valet står mellan att åka eller bli uppsagd. Naturligtvis skiljer det på vilken uppgift man har i insatsen, vilken befattning och hur många det finns i Sverige som kan verka på den befattningen. Många av befattningarna finns det säkert hur många som helst att placera där och det krävs ingen längre utbildningstid eller någon högre grad, andra befattningar kräver längre utbildningstid, högre grad och i vissa fall utpräglad specialkompetens, så det är bara att acceptera att villkoren skiljer jättemycket och att det finns de som tvingats att åka för att inte bli uppsagda, många av dem har många år inom FM 15-30år. Jag förstår er vars män valt själva att åka, då är det enklare att acceptera, förhoppningsvis har beslutet tagits i samråd med er och planerats in att passa med rådande situation. För oss kom instatsen som en blixt från klar himmel ingen tid att hitta nytt jobb på och hot om att tvingas åka under uppsägningstiden är inte valbart. Konkret kan ingen som arbetar under dessa villkor lova sin anhörige att inte det blir aktuellt att åka mer, har haft långa samtal med facket och pratat med personalansvariga på K3 och de kunde inte ens lova att min make skulle få vara hemma under de veckor som han har ledigt efter denna insatsen. Stand by hela tiden förutom de veckor man har sommarsemester eftersom semesterlagstiftningen går över villkoren då. Finns ingen tidsreglering av missioner i villkoren men det finns en rekommendation som väldigt ofta informeras som ett villkor.

  • #54041
   LO
   Medlem

   Helle, att inse fakta har nog dom allra flesta gjort, då det verkar som att dom flesta vet att FM kan tvinga iväg folk på en mission. Sen kan man ju givetvis diskutera hur många som tvingats att åka mot sin vilja….
   Läser man på forumet hör man om många som blivit det, men pratar man med folk som är där nere är det nästan ingen som känner någon som blivit tvingad..Vad beror det på tro?
   Sen fallet i arbetsdomstolen, hur kan det hamna där om FM har rätt att säga upp personer som vägrar åka? Sen har du fel om du pratar om personer som jobbat i FM upp till 30år….dom behövde aldrig skriva på dessa nya anställningsvillkor. Dom fick fortsatt anställning i övergångsorganisationen. Eftersom man inte kunde tvinga dom som varit anställda så länge att skriva på den typen av avtal eller få sparken.

  • #54043
   Carpe Diem!
   Medlem

   Läser man på forumet hör man om många som blivit det, men pratar man med folk som är där nere är det nästan ingen som känner någon som blivit tvingad..Vad beror det på tro?

   Man vill inte verka illojal? Man vill inte sprida dålig stämning? Man vill helt enkelt inte delge sina arbetskamrater det hela? V a r f ö r du eller din respektive med vänkrets inte hört ngt om det så behöver det absolut inte betyda att det inte finns.

   Sedan är det nog lika bra att inse – Lo och Helle – ni kommer aldrig komma överens *Ler*
   Men det är intresant att läsa era olika åsikter och att erfarenheten av att vara anhörig kan se så olika ut.

  • #54045
   Helle
   Medlem

   LO: här finns fakta på att arbetsdomstolen ska ta upp fallet, tror att det är den 10 maj som det sker. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=4950641
   Jag är mycket nog med vilken fakta jag publicerar och tar kontakt med ansvariga som facket och personalansvariga för att få korrekt information.
   När inte ens ett nyfött barn är särskilda krav för att få stanna hemma?

  • #54047
   M
   Medlem

   till Carpe Diem!

   Om de nu inte vill verka illojala kan det inte då lika gärna vara tvärtom? Att de verkligen vill åka men inte vill såra de där hemma genom att säga det. Att det blir lättare för dem att säga att de blir tvingade och inte har ett val och därmed måste åka för att inte bli arbetslösa.

   Bara en tanke, man måste ju alltid kunna se saken ur alla perspektiv och möjligheter.

  • #54049
   M
   Medlem

   till ?

   Att skriva på de nya avtalen innebär inte heller att man direkt blir placerad på en mission. De flesta söker specifika tjänster just för missionen. Vet många som jobbar inom fm och ett par på högre tjänster och det finns många, många soldater som inte åker iväg och inte får några förfrågningar heller då alla vet att de inte vill.

   I första hand vill de ha med folk som vill åka för att få en bra stämning och människor som inte kommer dra ner de andra med dåligt humör eller liknande för att de inte vill vara där.

  • #54051
   Carpe Diem!
   Medlem

   Till m

   Så som du skriver förekommer säkert.
   För egen del så har mannen åkt och det är i samförstånd oss emellan. Det funkar hemma, det funkar i Affe 🙂

   Kram på er!

  • #54055
   LO
   Medlem

   Helle, du skriver…Tycker att det är så konstigt att det verkar vara fler som går in för att övertyga mig om att det jag och min man upplever inte är sant och att jag i vissa fall dessutom skulle ljuga….
   Det är ingen, inklusive jag (Lo) som uttrycker den åsikten i denna tråd. Det är synd om du känner så, för så är det verkligen inte. Läs igen och med en lite mer positiv syn på andras kommentarer. Så behöver du inte ta åt dig av en kritik som inte finns i denna tråd.

   Samt du ger mig länken till fallet i arbetsdomstolen, det är bra. Men jag har aldrig ifrågasatt det du skrev. Jag känner mycket väl till det fallet, och det handlar inte om någon som fått sparken för att den vägrat åka på mission. Fallet handlar om personer som ej ville skriva på dom nya villkoren. Vilket inte är samma sak.

  • #54057

   Hej Lo!

   Personen i fråga vill ej skriva på det nya avtalet då det innebär att man får göra utlandstjänst. Han har redan varit i väg upprepade gånger men anser at det inte funkar nu. Att då bli uppsagd anser han vara fel. Därför är det nu i domstol.

  • #54059
   LO
   Medlem

   Hakuna Matata, jag känner mycket väl till det fallet. Så du behöver inte rätta mig med någon info som jag redan har skrivit.

  • #54061

   Käraste Lo 🙂

   Jag ber dig tusen gånger om ursäkt om du känner dig förorättad.
   Det var v e r k l i g e n inte min mening!

  • #54063
   Anonym
   Gäst

   Alla har rätt till sina känslor……man får vara arg, ledsen, besviken, frustrerad, glad, överlycklig osv det kan ingen ta ifrån en och detta forum är ju till för just sånt. Funderar dock om det är rätt ställe att smutskasta någon/något? Vare sig det är en person, förening eller i detta fall FM. Jag tycker oxå att det känns så där med det nya avtalet men tror inte att jag kommer någonvart med den frågan här utan då är nog snarare FM det ställe jag skulle och även har vänt mig till med mina funderingar. Hoppas att det tillslut kommer att lösa sig till det bästa för er.

  • #54065

   “Men snälla nån, det handlar väll inte om smutskastning? Anser du verkligen det?
   Tråden är skapad av ngn som antagligen mår skit i sin erfarenhet och starade en tråd som ventil för att få “”kräkas ur sig”” sin frustration.

   För guds skull – låt människan göra det. “

  • #54067

   Anser det märkligt att trådstartare aldrig kan få tycka det de vill utan att någon m å s t e skriva ner eller tala om hur fel männskan känner.

   Vi tycker olika för det är det vi är!!!

   Som Hakuna Matata skrev – Fram för ömsesidig respekt!

  • #54069
   Apel
   Medlem

   “Till Lo
   När det gäller vilka som tvingades skriva på det nya anställningsavtalet så är min uppfattning att du har fel om att de som jobbat länge dvs upp mot 30 år inte behövde skriva på. Min sambo har snart guldklocka, dvs 30 år inom FM och han och hans kollegor som jobbat ännu längre blev också tvungna att skriva under det nya avtalet. De som kanske slapp var i så fall de med vad jag tror heter fullmaktsanställning, men de är så få till antalet vad jag förstått. Alla övriga som haft ett gammalt avtal blev tvingade eller uppsagda.
   Går man vidare i hur det “”nya”” FM driver personalfrågor så kommer omstruktureringsordern man nu är mitt uppe i, där rätt person ska vara på rätt plats. Det är iof rimligt, men hur det verkar genomföras innebär än en gång att alla kommer få en placering i oktober och denna placering måste man tacka ja till annars sägs man upp. Ännu en gång saknas den dialog som också jag saknar mellan individ och FM. Bara för att man är arbetsgivare och har rätt till saker så bör man nog fundera på att vara en god arbetsgivare, för att även på sikt få nya soldater, officerare att välja och vilja jobba inom FM och även att de anhöriga känner sig viktiga.”

  • #54071
   miss
   Medlem

   Jag tycker visst att det är bra att ha en diskussion men är inte detta ett problem som till viss del finns på alla arbetsplatser och arbetsgivare. Så väl inom andra företag, kommuner m.m kan man bli omplacerad och ibland inte ha något att säga till om för vill du inte så får du gå. Alla företag kan råka ut för omstruktureringar. Visst det är jättetråkigt att folk inte känner att de blir hörda och har något att säga till om men som sagt jag tror inte det är ett problem som är begränsat till fm.

  • #54073
   LO
   Medlem

   “Hej Apel!
   Det är inte min uppfattning att det är så, det är uppgifter från FM som du bland annat kan läsa på deras hemsida. Och det är precis så som du skriver att det är dom med fullmakts anställning som ej var tvungna att skriva på. Men en fullmaktsanställning var inget som några enskilda fick, utan det gällde för alla som ingick sitt avtal på den “”tiden””. Kanske är det många som bytt anställning och på så vis ingått nya avtal och då gått miste om sin fullmaktsanställning. För när man tog bort fullmaktsanställningen kunde inte dom som redan hade det behålla det i ett nytt avtal. Och jag håller med dig kring den nya omstruktureringen. Det är inte bra, man ska inte kunna tvinga folk att flytta land och rike bara för att man får en ny placering.. Vi får bara hoppas att FM inser det och ingen behöver tvingas flytta.

   Det är nog sant som du skriver miss, att det förekommer på andra arbetsplatser med. Men för den sakens skull får man inte sluta försöka påverka. Jag tror att det är bra att det diskuteras på forum mm, för så länge man bara gnäller på FM utan att konkret försöka göra något åt problemen så kommer inget att hända.”

  • #54053
   Anonym
   Gäst

   “Till

Visar 28 svarstrådar
 • Forumet ”Invidzonens forum” är stängt för nya ämnen och svar.