Hem Forum Invidzonens forum Flytta med?!

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #56207
   3E
   Medlem

   En reflektion:

   I tråd efter annan här på forumet läser jag om respektive som har flyttat med till soldatens arbetsort och sedan blir förvånade och ledsna över att de blir så ensamma.

   Jag har valt att inte flytta från vår hemort eftersom jag inte vill vara utan mina vänner och min övriga familj. Följden av detta blir ju då att han veckopendlar och jag och barnen lever här under veckorna.

   Fördelen för mig är ju att jag har mina och hans föräldrar nära, våra syskon, alla mina vänner och bekanta kvar på nära håll. Jag har aldrig svårt att få barnvakt och jag kan ha kvar mitt jobb som jag trivs med.

   Nackdelen att jag får klara mig själv med barnen under veckorna. Nu försöker ju maken fördela sin tid till att vara ledig onsdagar när han har möjligheten att bestämma själv vilket ju inte är alltid men ändå gansla ofta. Han tar då kvällstjänst måndag kväll och torsdag kväll och får ändå ihop sina arbetstimmar. Det innebär för oss att han bara är borta två kvällar och nätter i veckan -resten är han hemma.

   Hade jag valt att flytta med honom hela tiden hade jag flyttat ungefär 5 gånger på dessa 9 år vi varit gifta. Och då räknar jag inte Kosovo och Afghanistan…

   Hur tänker ni som har valt att flytta med och hur gör ni om/när han arbetsort byts? Ska ni flytta med då också?
   Hur orkar ni?

  • #56209
   Mentor Annas
   Medlem

   Jag tror att detta beror på situationen. Jag och min sambo har testat båda. För oss handlar det om att hitta en vardag som funkar. Vi har på olika sätt haft distansförhållande, vilket funkar för oss. Dock valde vi nu när vi kom till en ny punkt i livet att flytta närmre hans arbetsplats. Det innebär dock att vi både förtillfället får pendla. Men tidigare så har det varit han som har fått göra det.
   Hur vi bor får lösa sig med tidens gång, försöker att se det hela utifrån den praktiska synvinkeln.

  • #56211
   C
   Medlem

   Jag tror det är precis som Mentor Anna skriver. Det beror helt och hållet på situationen, vad har man för förutsättningar, är man bara 2 eller finns det barn med i bilden?

   Pendling är ju absolut något som fungerar men jag tror det är lite betonat på vart man bor också?? Att pendla mellan Luleå och Stockholm kanske inte är det mest ideala.

   Men för vissa funkar det jättebra, som för 3E, det är ju fantastiskt bra. Men det är ju som du skriver, det finns för och nackdelar med allt.

   Jag tror att man får försöka hitta det som passa en själv bäst, för en del innebär det pendling och för en del så innebär det medflytt till annan ort. Det viktigaste är ju att man känner sig nöjd med det beslutet man har tagit. Skulle det mot all förmodan inte fungera av diverse anledningar så får man ju försöka komma fram till en bättre lösning som passar båda.

  • #56213
   3E
   Medlem

   Självklart är det beroende på vilka förutsättningar man har men jag blir ofta bemött med -men varför bor ni inte här?! När jag berättar att vi valt att inte flytta.

   Känns som att det på något sätt förväntas att man ska göra det och att många också gör det utan att rikigt tänka igenom om det passar just mig eller inte.

   Självklart finns det ju anvstånd som funkar att pendla och sådana som blir för långa iallafall för pendling flera gånger i veckan.

   Nu verkar det ju som att maken ska till Stockholm nästa höst och jag upplever att jag hela tiden blir bearbetad att visst ska ni väl flytta dit då?! och när jag säger nej så har motparten ofta svårt att förstå varför jag inte vill bo där som är en sån väldigt fin stad och du kommer minsann ha jättelätt för att hitta jobb där och barnen kommer snabbt att få kompisar osv osv.

   Men vad händer sedan då när han inte ska vara kvar där mer? Ska jag rycka upp barnen och mig själv igen för att flytta till nästa ställe igen då? Vad händer om han ska åka utomlands igen efter det. Ska vi vara kvar där ensamma då?

   Nej tack! Jag stannar här. Så får han pendla så länge han tycker jobbet är värt det..

  • #56215
   taw
   Medlem

   Jag valde att flytta till min sambo när vi varit ett par i 8 månader. Det funger väldigt bra eftersom jag började plugga samtidigt och fick ett stort kontaktnät via skolan. Dock har jag funderat en hel del på hur det kommer fungera när jag är färdig, vilket blir samtidigt som han kommer hem från FS22 men jag har pratat med honom om det och han är villig att följa med mig också om det blir aktuellt vilket jag tycker är fair game. Sålänge det inte finns några barn i bilden känns det lättare att flytta men det är klart att det blir ensamt i början innan man kommit in på orten och skaffat sig egna vänner.

  • #56217
   Marianne
   Medlem

   “Jag är militärdotter och fick flytta omkring under hela min barndom.För mig har följden blivit att jag alltid har tyckt mig “”stå vid sidan om”” när det gäller vänner eftersom alla jag lärt känna redan har sina egna kompisgäng färdiga. Många gånger har jag varit avundsjuk på dem som fått växa upp på en och samma plats och det har blivit ett ganska ensamt vuxenliv. Jag tror att jag p g a flyttarna aldrig fått lära mig hur man vidmakthåller vänskapsförhållanden. fast i mina mörkare stunder undrar jag om det kanske bara är jag….”

  • #56219
   3E
   Medlem

   “@Marianne

   Tack för ditt inlägg. Väldigt intressant att höra “”från den andra sidan””. Jag har tänkt lite i de banorna som du berättar. Att barnen har även de byggt liv runt sig som är viktiga för dem. Ok att man flyttar en gång eller så men att flytta hela tiden måste vara oerhört jobbigt.

  • #56221
   Madelene
   Medlem

   Precis så som ni gör ska vi oxå göra om vi ska flytta ihop. Jag har två barn sen innan och bor ca 18 mil från han och hans jobb. Jag har ju redan jobb och vänner där jag bor och barnen har sin pappa där oxå.
   Min kille säger själv att det är självklart att det måste bli han som flyttar och får pendla.
   Annars hade vi ju varit tre som får börja om helt i en ny stad och det är inte ok eftersom precis som du skriver så är dom ju iväg ofta på annan ort eller land.
   Min kille tänkte oxå jobba kväll måndag och torsdag och försöka va ledig onsdag. Tycker det verkar va en bra lösning! Då får vi ju dessutom onsdagen helt tillsammans för då tänkte jag oxå va ledig!:)

  • #56223
   3E
   Medlem

   Jag tycker att det har funkat jättebra när han har jobbat så. Det blir ju bara två kvällar i veckan som man blir själv då.

   Just nu är min man iväg med FS21 så det blir ju lite skillnad.

   Jag säger inte att detta är ett val för alla, att låta partnerna pendla. Men kanske behöver man tänka igenom den aspekten att det kan bli ensamt om man inte har lätt för att hitta nya vänner om man byter bostadsort. Det är lätt att vara lite impulsiv när man är nyförälskad och ung. Det är bara så jag tänker.

  • #56225
   Smulan
   Medlem

   “Vi har också valt att bo kvar på vår hemort och maken har fått veckopendla. Jag vill absolut inte vara utan mina vänner, min familj och vårt hem som vi valt att skapa tillsammans. I vårt fall har min man åkt på måndagar och kommit hem på torsdag kväll så då är det ju bara 2-3 dagar som barnen inte träffar pappa. Precis som du skriver har vi möjlighet att få avlastning av båda våra familjer på hemorten och det betyder mycket när man har små barn.
   Min man är med i FS22 så nu är jag än mer tacksam för att jag har vänner o familj nära.
   Fick jag önska skulle jag givetvis ha en man som “”alltid”” vore hemma men ibland har man inte mycket att välja på och man skapar rutiner för det livet också.”

Visar 9 svarstrådar
 • Forumet ”Invidzonens forum” är stängt för nya ämnen och svar.