Hem Forum Invidzonens forum Efterlyses! Medföljande på utlandstjänst

Visar 12 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #52607
   3E
   Medlem

   Hej!
   Nu är det inte många veckor kvar tills vi påbörjar vårt utlandsår tillsammans. Min make har en utbildningsplats i USA under nästa läsår och vi ska flytta med, jag och barnen.

   Nu efterlyser jag någon annan som är eller har varit med om liknande resa som anhörig.

   Är intresserad av att utbyta erfaranheter särskilt om skolgång för barnen och om livet i allmänhet på okänd plats..

  • #52609
   Aja
   Medlem

   “Hej!

   Jag ser att du lagt upp lite info om din resa här på invidzonen, dels i forumet och dels genom att länka till din blogg.

   Din/er resa är jättespännande, men som officersfru med make som varit på flera utlandsmissioner ställer jag mig frågan om detta forum är rätt för just ditt “”äventyr””.

   För det första är du medföljande till en officer som ska plugga utomlands. Din make ska således inte genomföra någon mission. Det ni ska åka på är heller ingen familjemission utan det handlar om en utbildningsplats utomlands under utbildningen till överstelöjtnant. Platsen söks frivilligt och som anhörig har du möjlighet att följa med din make under denna utbildningstid. Man kan väl ungefär säga att det är liknande det som kallas för utbytesstudent på universitetet. Skillnaden är väl att din make har full lön plus en massa tillägg.

   Vi är en del officersfruar/män som fått möjligheten, och förmånen att följa med under den här typen av resor. För det är verkligen en förmån, men för min del har jag svårt att se det som en familjemission eller utlandstjänstgöring som exempelvis Kashmir.

   Jag tror nog att du får bättre napp om du lägger upp dina frågor på forum där svenskar bosatta utomlands rör sig. Här har du nog svårt att hitta den typ av information och det stöd du behöver, för det är nog få som är i din situation på denna sida.

   Sök på svenskar utomlands så hittar du säkert det du söker.”

  • #52611
   3E
   Medlem

   “Har kollat runt en del på forum för utlandssvenskar men ingen av dem har haft något att göra med livet på en militärbas att göra. Eller med skolor på en militärbas. Därför söker jag här. För att hitta någon med mer samma utgångspunkt som jag.

   Det är inte min mans första utlandstjänstgöring detta heller direkt. Kan ine tänka mig att någon får denna chansen utan att ha dragit sitt strå till stacken. Tror du?!

   Om du nu har varit iväg varför väljer du att trycka till mig istället för att stötta mig? Vad får du ut av det?
   Jag vet väl att min man har sökt platsen?! Varför känner du dig manad att påtala det för mig?

   Förmån -visst till viss del men det kostar mig min tillsvidareanställning och mina härliga arbetskamrater. Barnen “”rycks”” ut ur sitt sammanhang och från sina kompisar och fritidsintressen.
   Så det kommer inte gratis men absolut har vi valt detta själva. Det betyder väl inte att det är oviktigt att hitta personer med erfarenheter som man kan ta del av. Stöd som man kan rådfråga vid knepiga beslut som ska fattas behöver iallafall jag även om jag har valt situationen själv.

   Ja min make har lön undertiden. Men då vi blir utan min lön går vi back ekonomiskt mot om vi hade varit kvar i Sverige.

   Internationell tjänst -kan se väldigt olika ut. Detta är en form av det. Vi har också rätt att räknas tycker jag.

  • #52613
   Aja
   Medlem

   “Mycket märkligt att du tar det som att jag försöker trycka ner dig när jag försöker hjälpa dig.

   Det är inte någon större skillnad mellan att vara utlandssvensk på militärbas eller vanlig utlandssvensk. Man står inför samma utmaningar med barnens skolgång och allt annat runt omkring. Jag tror i alla fall att det är på de andra forumen som du kommer att hitta den information och de kontakter du söker. Det är där vi officersfruar som bor eller har bott på militärbas hänger.

   Jag skulle aldrig säga upp mig från mitt jobb och dra med mig mina barn för “”bara”” ett år om jag vore det minsta tveksam. Din man har rätt till hemresor varje månad, de pengar som ni förmodligen nu kommer att använda som kompensation för att du inte har någon inkomst. Även ni som anhöriga har rätt till resor för att hälsa på make/pappa.

   Jag har själv varit i samma sits som du när min make läste på FHS. Vi valde att stanna hemma eftersom vi tyckte att det var onödigt att bara dra iväg ett år. Det är bättre att ta utlandstjänstgöringen efter utbildningen är klar, och då under en längre tidsperiod. Och, nej det är inte avgörande hur många missioner som genomförts innan, även om det har betydelse. Det finns dom som fått komma iväg utan tidigare erfarenheter. Dessutom får man inte en “”riktig”” examen om man valt året utomlands…..då måste man komplettera…..

   Och jag tycker fortfarande att det är en fantastisk förmån att vi får följa med och upptäcka världen. Hur många är det som har det så?

   Så, nej, jag försöker inte kränka dig på något vis. Eftersom jag har erfarenhet själv så ville jag bara hjälpa dig. Jag har massvis med kompisar som bor utomlands just nu. Barn anpassar sig fort! Allt kommer säkerligen att lösa sig när du är på plats.”

  • #52615
   1900
   Medlem

   Jag skulle gjort som dig 3E och tagit chansen och hängt på. Visst kostar det jobbet och blir en anpassning för barnen men jäklar va ni kommer få lära er och uppleva tillsammans! Sen vet jag att ja läst på din blogg att du verkar ha en utbildning i en branch där det är lättare att hitta nya jobb.
   Sen som du skriver, visst det är inte bara åka iväg utan att väga för mot nackdelar och vissa dagar svider säkert nackldelarna mer än andra. Tycker det är jättebra att du skriver här för att få stöd, att vara fru till en officier är ju helt klart lite speciellt och varför kan vi inte stötta varandra i alla situationer?

   Själv är jag på vägen att säga upp mig och flytta 100 mil till min kärlek. Ja, klart som fan att arbetslöshet och landet inte är så lockande alla dagar men fördelarna såååååå många fler <3
   Lycka till med allt och hoppas någon nappar på din tråd 🙂 Kram

  • #52619
   undrande
   Medlem

   “Hm – tycker denna tråd känns märklig. Har läst den framlänges och baklänges.. Varför skulle inte 3E´s inlägg passa här?

   Jag skulle önska ett inlägg från Invidzonen om vad som nu är “”rätt eller fel”” för i min anhörigvärld så är inget svart eller vitt utan här finns rum för oss alla, eller?

  • #52621
   Dee
   Medlem

   “Jag håller med “”undrande”” har alltid känt att här får man lufta allt… Finns inte admin? Försöker oxå hänga med i svängarna men det blir olustigt.”

  • #52623

   “Ja du Aja… Vår anhörig värld ser olika ut – så är det bara. Jag tvingades säga upp min fasta tjänst när mannen var på sin fjäred mission och jag vägrades tjänstledighet. Barnomsorg gick nämligen inte att lösa på obekväm arbetstid i vår lilla kommun.
   Som sagt – Alla är vi olika och det bör hyllas & inte dissas. Instämmer också med “”Undrande”” ett klargörande önskas från Invidzonen.
   @-}–“

  • #52625
   A.
   Medlem

   “Som jag läste precis så känns InvidZonen som en organisation med vilja att utvecklas. Det vore väl toppen om man kunde hitta stöd i vardagen här oxå och andra typer av äventyr med sin soldat. Jag upplever som 1900 att det är inte lätt alla gånger med utbildningar, övernattningsdygn, utlandstjänst, övningar…. Listan på saker som frångår den “”normala”” 7-16 mån-fre jobb kan nog göras lång. Ibland är jag så jävla trött på FM och deras många gånger ostrukturerade verksamhet som sätter käppar i hjulet för Vårt liv hemma. Så ja! I vått och tort, borta eller hemma, förjävligt eller underbart?! Jag är gärna med och tar lärdom samt stöttar i Er situationer oavsett va de gäller!”

  • #52627
   3E
   Medlem

   Ang. länken till bloggen… Det är inte jag som har lagt in den på hemsidan. Det har invidzonen gjort. Jag har meddelat dem att bloggen finns och sedan har de valt att lägga in länken.

   Idag firar jag att det är fredag och min make går på semester och slutar med sin veckopendling till Sthlm. Så till viss del börjar vårt år tillsammans nu. Det är jag lycklig för idag 🙂

   Kramar till er alla och hoppas att ni får en härlig helg!

  • #52629
   Invidzonen
   Medlem

   Vi har valt att inte gå in i den här tråden för att kommentera eftersom vi anser att det är okej att tycka olika och ha olika uppfattningar.

   Vi finns till för anhöriga före, under och efter insatser. Vi anser att 3E´s resa tillsammans med sin make passar bra in här i vårt forum.

   Att ha olika åsikter är helt ok men tanken med forumet är att hjälpa, stötta varandra och ge varandra råd och tips och inte göra varandra ledsna.

   Om det förekommer direkt kränkande inlägg eller hotfulla inlägg så går vi in och tar bort dessa på en gång.

   Vi hoppas på att ni vill fortsätta använda vårt forum till att skriva ner era tankar, upplevelser, känslor och funderingar och att vi tillsammans kan svara på varandras inlägg med uppmuntrande, igenkännande och positiva svar.

   Vi finns här för er!
   Nyttan och kraften i att ha varandra 🙂

   // Invidzonen

  • #52617
   Anonym
   Gäst

   “@Aja
   Jag upplever det som att du klappar mig på huvudet och talar om för mig, den lilla tjejen, hur det funkar. Du skriver att jag ska vända mig någon annanstans för att “”här finns ingen som du söker men samtidigt har du minsann levt i precis den situationen som jag har nu””? Det blir väldigt dubbelt.

   Ja alla har vi vårt anledningar till dem valen vi gör. För mig är ett år utomlands alldeles lagom. Jag är ingen person som har eller har haft en längtan efter att leva utomlands. Hade jag haft det hade jag gjort det för länge sedan.

   Vi har gjort valet att åka allihop för att barnen och särskilt vår minste son inte ska behöva ha sin pappa utomlands eller veckopendlande under två av sina fyra första år. För att för en gångs skull vara tillsammans hela familjen även under veckorna. Ett år är däremot tillräckligt kort för att inte mor och far föräldrarna inte ska känna att vi tar deras barnbarn ifrån dem. Och mor och farföräldrarna från barnen..

   Några pendlingsresor får man inte till USA. Så han kan inte åka hem på FMs bekostnad varje månad. Om vi inte hade åkt med hade han haft sin grundlön och sitt uppehälle där. En semesterresa hem per 12 månaders period alt. en besöksresa för hemmavarande familjemedlemmar. Så att vi stannar här är inget alternativ för oss.

   Har kollat runt efter de hemsidorna du hänvisar till men hittar inget som känns bra. Har du några länkar tar jag tacksamt emot dem.

   Jag tycker att det är en fantastik förmån för FM att dem får ha min make arbetande hos dem.

  • #52631
   Anonym
   Gäst

   “Tack för allt Invidzonen! Jag tycker forumet hjälper massor och att alla i den här tråden egentligen menar väl!

Visar 12 svarstrådar
 • Forumet ”Invidzonens forum” är stängt för nya ämnen och svar.