Hem Forum Invidzonens forum Behövs ett svenskt Veterancenter?

Visar 15 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #50315
   Invidzonen
   Medlem

   Den 23 april hålls ett seminarium som behandlar frågan om det behövs ett svenskt Veterancenter. Vi vill gärna höra din åsikt här! Vad tycker du? Hur ska det i så fall se ut?

  • #50317
   Hennes fru
   Medlem

   Jag tycker att det borde finnas!

  • #50319
   la
   Medlem

   Undrar…vad är meningen med detta? Veterancenter? Ska Försvarsmakten lägga pengar på detta? Nä..eller..jo..eller..kanske…? Men då ska De inte dra ner på ekonomiska möjligheter till deras anhöriga att träffas! / la

  • #50321
   Anna
   Medlem

   Självklart bör det finnas. Mycket idag handlar om de anhörigas ansvar när den hemkomne mår sämre.

  • #50323
   Carina
   Medlem

   Så klart det ska finnas ,man vet aldrig när man behöver hjälpen och som mamma o svärmor till militärer så JA

  • #50325
   Sandra
   Medlem

   Det tycker jag absolut att det ska finnas! Ingen av oss anhöriga kan förstå vad våra soldater gått igenom, både gällande det som varit jobbigt men även det sm varit roligt. Soldaterna behöver ett forum i detta fall en plats, där de kan träffas och umgås. Vissa får ju ett speciellt band till varandra och träffas privat, men inte alla har ekonomi att åka land och rike runt för att träffas, så jag tycker absolut att ett Veterancenter borde ordnas!
   Sambo till en soldat som varit på 4 missioner.

  • #50327
   fru gus
   Medlem

   Jag tänker mig ett Veterancenter med huvudansvar för både soldater och anhöriga före, under och efter mission. En aktör som sedan kan hänvisa vidare till övriga. Idag kan det kännas lite svårt att veta vart jag ska vända mig med risk för att aldrig söka den hjälp jag behöver.
   Vidare ska där finnas en samlad kompetens inriktad på psykisk ohälsa hos soldater och anhöriga (såväl vuxna som barn).
   Jag är övertygad om att det måste vara bättre att samla det på ett ställe än att det ska finnas utspritt i hela landet.
   Ta bara en sån sak som anhörigträffar inför och under en mission. Ett veterancenter kan göra en mall för utformningen grundad på vad vi anhöriga har för behov i stort.
   Så tänker jag = )

  • #50329
   la
   Medlem

   Fattar inte vad Du skriver anna! De anhörigas ansvar när de kommer hem? Var har Vi varit hela tiden De har varit borta?…

  • #50331
   Invidzonen
   Medlem

   Tack för att ni tycker till!!

   Det verkar som om det flesta här inne är ense om att det ska finnas ett veterancenter. Men hur skulle ni vilja att det skulle kunna fungera? Vilka ska ha tillgång? Ska det vara ett ställe där en kan vara en längre tid? Eller ska det vara ett öppet ställe att komma och gå på? Var ska det ligga? Vem ska vara ansvarig över detta center? Kom gärna med ännu mer synpunkter, idéer och tankar kring detta så att vi har mycket att komma med till seminariet.

   Kramar från Emma på Invidzonen

  • #50333

   Oj! En stor fråga som kräver eftertanke

   Min spontana reaktion är JA, det behövs ett veterancenter i Sverige. Men då ska det vara ett genomtänkt sådant, inget hafsverk som ska fram för att skaffa billiga poäng politiskt eller dylikt.

   Det ska finnas resurser 24/7 – sju dagar i veckan, röda dagar som aftnar osv. En officer som riskerat sitt liv för att hjälpa andra ska inte få svaret när han/hon mår dåligt på julaftonen att , tyvärr, det finns ingen att prata med här förens det blir vardag om en och en halv vecka – det är jul nu.

   Med ett veterancentrum så kommer ansvar – hur ska det fördelas?
   Kunskap om vad våra anhöriga är med om – vem ska stå för den? Det är inte rimligt att få de tvivel från ex. sjukvården som Kongo berättade om.

   Jag har läst på programbladet för denna dag. Det jag saknar är de som verkligen behöver ett veterancentrum – de som drabbats att de får komma till tals. Inte via en organisation utan den drabbade.
   Drabbad kan även anhöriga vara…

   På ett veterancentrum så önskar jag att det fanns en koordinatör som kan hjälpa den drabbade att knyta kontakter, hänvisa och vara behjälplig mot ex. försäkringskassan.

   Det ska finnas kuratorer, psykologer, psykiatrer, sjukgymnaster, samtalsrum, privata rum att kunna bo i, gymnastikhall, vilorum m.m.

   Man ska tänka på vart det ska placeras, gärna någonstans i mellersta Sverige. Ska vara lätt att ta sig dit.

   Man behöver tänka på färgsättning av rum (färger påverkar!), det ska vara handikappanpassat för de som förlorat kroppsdelar.

   Sedan är frågan hur allt ska finansieras?
   Donationer, stiftelse?
   Frågan är om det kommer ske när man redan idag inte ens kan visa vanligt hyfs mot den officer som kommer i sin ökenuniform och kliver av perrongen och möts med orden barnamördare.

  • #50335
   fru gus
   Medlem

   “Jag tycker att de som är i behov av stöd ska ha tillgång till det, såväl soldater som anhöriga. Jag tänker särskilt på de soldater med anhöriga som inte är anställda i FM, där kan ett veterancenter ha större funktion att fylla då de inte fångas upp av FM på samma sätt som de anställda.
   För mig är det viktigt att det finns tillgängligt före, under och efter mission. Våra problem kommer på så olika tidpunkter, ibland långt efter. Därför kan man inte ha en “”sista-tillgångs-dag””.
   En samlad kompetens för att ta sig an de skiftande problem som kan dyka upp för soldater och deras anhöriga. Tillgängligheten är viktig, inga väntetider utan någon som svarar direkt (om jag får drömma).
   Borde svenska staten vara huvudman, det är riksdagen som beslutar om Sveriges insatser, en fundering bara.

  • #50337
   Sara
   Medlem

   Jag tycker att ett veterancenter kan vara vara bra. Jag anser att det ska vara ett komplement till de organisationer och det som finns idag.
   Jag tänker att det kan bli försvarets länk mot vård och stöd. Detta för att istället som idag skicka dem ut i den offentliga vården där ingen har kunskap eller kapacitet att hand ha dessa frågor. Det behöver vara ett utbildat team med psykolog, läkare och även andra professioner som på olika sätt kan hjälpa till med rehabilitering av både fysiska och psykiska skador. Det ska finnas en länk både för veteranen men även för dennes anhöriga att få det stödet som behövs.

   Tror det också är viktigt att det kan bli en mötesplats där man kan dela erfarenheter och samtidigt känna sig förstådd utan att behöva dra sin historia gång på gång.

   Teamet som finns borde vara mobilt. Det borde kunna förflytta sig och vara på flera platser i landet även om centret kanske har en speciell plats. Detta då alla ska ha möjlighet att få stöd oavsett var i landet man bor. Alla kanske inte kan eller har möjlighet att resa långt.

  • #50339
   Anonym
   Gäst

   Hej Invidzonen!
   Kom ni iväg? Hur gick diskussionerna?
   Vore roligt med en återkoppling 🙂

  • #50341
   Anonym
   Gäst

   *puff*

  • #50345
   Pappa
   Medlem

   “Att Sverige som bidragande land gällande att bistå med personal i olika typer av uppdrag är något vi skall vara stolta över. Att dessa uppdrag kräver mycket av både soldater och övrig insatt personal är nog tydligt för alla på denna sida. Sen finns det anhöriga till insatt personal som också måste få det stöd som insatsen kräver.
   Jag tror det är viktigt att dessa två olika perspektiv får stöd utifrån behovet som uppstår. Veteraner skall ges allt det stöd dom behöver efter sina uppdrag för att kunna återgå till en tillvaro här “”hemma”” och därigenom få bästa möjlighet att återfå en trygg “”plattform”” att leva vidare med det dom varit med om. Därför är ett utbyggt arbete med ett veterancenter viktigt. Sen skall alla goda krafter fortsätta att arbete med anhörigfrågan och det stöd som där behövs. Att blanda dessa två olika behov skall ske med en noggrann eftertanke då det är två helt olika behov som skall hanteras, men med i slutändan ett gemensamt mål. Att våra soldater och deras anhöriga skall få bästa möjliga hjälp att kunna gå vidare i livet efter en insatts.

   Ett veterancenteter som är värt namnet skall skapas, allt annat vore en skam för våra soldater!

   En pappa med erfarenhet!”

  • #50343
   Anonym
   Gäst

   “Hej!
   Konferensen var mycket informativ och givande. Delvis informerades vi om den norska och danska modellen av veterancenter. De båda skiljer sig mycket åt och om man fick välja skulle vi på Invidzonen vilja ha dem båda. Rekreation och vacker naturmiljö med aktiviteter enligt den norska modellen, men också ett center med specialistvård som den danska. Försvarsminister Karin Enström pratade mycket om att den veteransoldatpolitiken som just nu utvecklas, och att samhället måste bli bättre på att ge våra veteraner ett erkännande för deras insatser. Hon belyste de anhörigas viktiga roll i sammanhanget men också myndigheternas del av ansvaret. Hon ansåg att ett veterancenter kan fylla fler behov än ett

Visar 15 svarstrådar
 • Forumet ”Invidzonens forum” är stängt för nya ämnen och svar.