Hem Forum Invidzonens forum vad säger man till ett barn? Svar till: vad säger man till ett barn?

#51625
Maria Brodd
Medlem

Hej Anne!

Att våra barn ingår i en mission är inte lätt. Våra döttrar var 2 respektive fem när deras pappa var i väg i nästan sju månader. Vår fördel var att vi visste om det långt i förväg. Hur vi gjorde?

– Vi berättade som det var. Planerade in tillfället på en helg så vi hade tid.
– Tittade i en atlas var Sverige låg & vart Afghanistan låg. Plockade in en gammal jordglob som vi kunde tända & kika på.
-Maken fixade bilder på hur det såg ut där han skulle bo (sova), äta osv.
– Tidsperspektivet var svårt. Men vi handlade en almanacka som barnen fick välja. I almanackan klistrade vi in bilder såsom resväska den dan pappa var tvungen att packa. Flygplan den dagen han reste. Bild på pappa/maken då han hade leave och sedan kryssade vi oss i genom tiden. Vi klistrade även in jultomten på julafton, paket vid födelsedagar. Självklart klistrade vi även in en resväska den dagen maken packade väskan inför hemfärd vid leave, flygplanet inför hemresan…
-Den stora tjejen införskaffade vi en dagbok till. Sedan på kvällarna då hon orkade så berättade hon om sin dag och jag skrev. Det kunde vara om vad som hänt på dagis, att hon saknade pappa jätte mycket… Ibland så fanns det en skrynklig liten fläck efter en och annan tår också.
– I barnens rum så ställde maken dit kort på bara han och liten sessa respektive han och stor sessa. Sedan hade han skrivit några rader till dem på baksidan.
– Vi pratade också med dagis. Att det självklart var ok att prata om Afghanistan – inget hysh hysh. Det som var viktigt var ju v a d de sa.
– Vi köpte också en nära & kära docka till dem båda. Världens bästa investering som fortfarande används vid långa övningar! Dockan fick följa med till dagis, sova med i sängen och kramades till max. Kolla in den här: https://invidzonen.se/Default.aspx?page=7&id=93

Lyssna gärna också på mitt sommarprat – kanske det kan lite tips! http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3825&artikel=5116549

Varm kram till dig 🙂