Hem Forum Invidzonens forum Tusen frågor, inga svar Svar till: Tusen frågor, inga svar

#50581
Daniel
Medlem

“Hej Fundersam.

Det hela beror på vilket förband han tillhör och vilken typ av beredskap detta förband står i.

Olika typer av förband har olika former av beredskap och det finns de som är beredda att åka ut och förstärka upp befintliga insatser utomlands. De flesta av dessa beredskapsförband tjänstgör dock endast en kortare tid utomlands åt gången (en till två månader).

Om det handlar om en “”vanlig”” typ av insats så är de flesta insatser sex månader långa och under denna period har man två “”leave-perioder”” då man får resa hem till nära och kära under en till två veckor vid varje tillfälle.

Vilken tidpunkt hans beredskap eller insats påbörjas borde han rimligen ha fått reda på i samband med anställningen vid förbandet.

Av din beskrivning skulle jag dock gissa på att han inte har någon anställning som soldat i ett förband, utan innehar en civil kompetens som efterfrågas i förbandet under utlandstjänstgöring. Då kanske de 11 veckornas utbildning är vad som brukar kallas GSU Int (Grundläggande soldatutbildning Internationell tjänst).
I så fall behöver han först och främst genomgå utbildningen med godkänt resultat och därefter aktivt söka en tjänst på någon av de planerade insatserna.

Skulle så vara fallet så får du svar på dina frågor först när han har sökt och blivit antagen till ett förband/insats.

Din pojkvän sitter förmodligen på de flesta svaren själv och det enklaste sättet att hitta svar är att han ställer frågan till sin närmsta chef.

Sammanfattningsvis är det svårt att ge ett generellt svar då det finns många olika typer av förband som tjänstgör på lite olika sätt. Be honom igen att ställa frågan”