Hem Forum Invidzonens forum anhörig Svar till: anhörig

#49499

“Hej “”En som försöker vara stark””

Snart är November här och jag vet inte vad du och din respektive kommit fram till för lösningar för att ni som är kvar hemma ska kunna ha det så bra som det bara går.

Men några råd vill jag dela av mig med som har hjälpt mig och barnen som varit hemma själva under otaliga missioner.

1: Du måste se till att ha ett nätverk runt dig som du kan ringa mitt i natten om du så behöver. Släkting, bästa vännen, kollega till sambon.

2: Förbered er äldsta på att hen kommer åka. Här är en länk till en av Invidzonens sidor med tips och trix för den som har barn. https://invidzonen.se/Default.aspx?page=112
Jag har använt mig av dem alla någon gång och det är något som din sambo kan vara aktiv i just för att förbereda det äldsta barnet.

3: Bor ni i hus så skapa listor på telefon nummer till olika reparatörer vad gäller pannan, diskmaskin, vattenläcka, elektriker osv.

4: Har ni bil – kolla så du vet vart vinterdäcken är och boka tid hos en firma för däckbyte.

5: Barnen kommer bli överlyckliga om sambon köpt dem ngn julklapp (om han inte kommer hem innan jul) med en liten hälsning.

6: Du skriver att du har en diagnos som bipolär. Jag kan inget om denna sjukdom men du är med all säkerhet expert på din egen sjukdom så du vet vad du behöver.
Skaffa, skapa det du behöver nu medans ni är två. Kanske boka in samtals stöd? Vem kan du ringa när du mår riktigt dåligt som är insatt i din sjukdom?

7: Kanske den viktigaste punkten av dem alla enligt mig. Skapa tid för bara dig – utan barnen. Nu menar jag inte en fika på stan i 30 minuter utan kanske en heldag.
Prata med rektor och förklara situationen.
För mig var det syret som gjorde att jag inte brakade i hop.

8: Tro aldrig på de stora rubrikerna som kan dyka upp i kvällspressen. Jag har själv suttit och lusläst allt med en groende oro i magen – trots att jag vet…

…att FM hör av sig om sambon blivit skadad. Soldaten hör alltid av sig själva om de kan. Hör du inget? Toppen – det innebär att sambon är trygg!

Håll dig uppdaterad via Försvarsmaktens hemsida. Där publiceras korrekt info om vad som hänt. Kvällspressen vill sälja lösnummer…

9: Skaffa dig en mentor här på Invidzonen!
Det gjorde jag och har inte ångrat mig en sekund. Här finns de https://invidzonen.se/Default.aspx?page=58

Läs på och maila den du tror passar dig.

10: Kom också överens om hur ni kan prata med varandra. Känner du att du kan berätta allt för sambon som händer hemma – tycker hen att det är ok eller blir hen ofokuserad på sitt jobb?
Kan sambon lätta sitt härta för dig eller blir det då för mycket för dig här hemma?

Jag och min gubbe har bestämt att trots att vi är åtskilda så vill vi veta hur den andre mår och har det. Inga förskönande omskrivningar utan ut med det.
Har jag ett helvete här hemma för stunden så är det hos honom det landar – för han kan ta det. Och självfallet tvärt om, men det är vi det!

Nu ska jag avsluta mitt inlägg med några ord… nämligen att allt anhörigstöd är enligt mig individuellt. Det som passar för mig och min familj kanske skulle bli ur tokigt för er och vice versa. Det är bara ni som vet hur ni vill ha det, både borta och på hemmaplan. Här finns inga rätt eller fel.

Stor kram och lycka till!”